Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonaorvosok kenyai képzésen

Szöveg: honvedelem.hu / mhhek.hu |  2010. november 5. 5:43

Együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Tudományegyetem és az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (HEK) november 2-án, Pécsett. Az egyesség szerint, az egyetem szervezésében, a honvédség katonaorvosai, egészségügyi szakemberei trópusi betegségeket vizsgálhatnak, tanulmányozhatnak azok eredeti környezetében, Afrikában, egészen pontosan Kenyában.

A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvosi Kar és a Kenyában található Eldored város kórháza között szoros szakmai kapcsolat áll fent, amelynek eredményeként a magyar orvosok számára lehetőséget biztosítanak, hogy helyi körülmények között tanulmányozzanak, vizsgáljanak trópusi eredetű betegségeket, tapasztalataikat megosszák egymás közt. Ez a lehetőség azért egyedülálló Magyarország számára, mert az Európai Unió területén szervezett infektológiai kurzusokon kevés a lehetőség a betegségek bemutatására.

Az egyetem és a HEK között aláírt megállapodás a katonaorvosok és a katona egészségügyi szakemberek részére is

megteremti a feltételeit mindezen tapasztalatok begyűjtésére.
A nemzetközi szervezetek egyre nagyobb szerepet vállalnak az afrikai területeken, amely más jellegű egészségügyi felkészülést is igényel.

A pécsi egyetem által szervezett kilenc hetes kurzuson résztvevő katonaorvosok amellett, hogy akkreditált képzésben vesznek részt, a megszerzett tudásukat hazaérkezve, az itthoni felkészülés során kamatoztathatják, illetve oszthatják meg a szövetség többi tagállamai között, például a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központján keresztül.

Egy évben 2-3 kurzust szervez az egyetem prof. dr. Ternák Gábor, az Infektológiai, Katasztrófa-orvostani és Oxyológiai Intézet igazgatója révén, amelyen egyszerre tíz szakember vehet részt. A katonák költségeit a honvédelmi tárca fizeti. Az első katonaorvos ez év november második felében utazik a Honvédkórházból, ahol előadásokat tart és előkészíti a későbbi résztvevők programját.

Az együttműködési megállapodást az oktatási intézmény részéről prof. dr. Miseta Attila az egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja és a HEK parancsnoka Dr. Németh András orvos dandártábornok írta alá.