Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Katonazenekaroktól volt hangos Győr belvárosa

Szöveg: Petróczy Levente | Fotó: Horváth Sztaniszláv |  2023. június 11. 7:38

Hagyományteremtő jelleggel rendezték meg az I. Győri Regionális Katonazenekari Fesztivált a Dunakapu téren június 9-én, pénteken. A Magyar Honvédség helyőrségi zenekarai közül a kaposvári, a székesfehérvári, a tatai, majd a szolnoki együttes szakalaki bemutatója mellett az MH Központi Zenekar koncertjét is hallhatta a közönség.

04_HSZ6595-Enhanced-NR

„A katonazene a zene művészetén belül igen különlegesnek számít, hiszen művelői a haza védelmére felesküdött katonák, ugyanakkor előadóművészek is egyben. Elkötelezettségük, bátorságuk, a haza iránti lojalitásuk töretlen. A katonazene egyszerre lelkesít, támogat, szórakoztat és üzen” – fogalmazott ünnepi beszédében dr. Gulyás Attila ezredes, a Honvéd Vezérkar Híradó és Informatikai Csoportfőnökség csoportfőnöke.

Hozzátette: ezek a zenekarok nem egyszerű rézfúvós együttesek, hiszen diplomáciai, protokoll és katonai kulturális kapcsolatok szerves részei. A katonazene az egyik legjobb kapcsolódási pont a Magyar Honvédség és a társadalom között, ezért is nagy öröm, hogy első alkalommal rendezhetnek Győr városában katonazenei fesztivált.

09_HSZ6305

A Dunakapu téren először a Magyar Állami Táncegyüttes „Táncra, magyar!” című műsorát láthatta a közönség. A verbunkos dalok meghozták a jó hangulatot, amelyet a zenekarok szakalaki bemutatói csak tovább fokoztak. Ebben a kötetlenebb formában az ismert klasszikus és könnyűzenei művek mellett különleges táncmozdulatokkal és show elemekkel szórakoztatták a hallgatóságot.

A szakalaki bemutatók után a négy helyőrségi zenekar együtt zenélt, majd az est fénypontjaként az MH Központi Zenekar önálló koncertet adott. A katonazenekari fesztiválon a jól ismert klasszikusok mellett filmzenék és musical részletek is színesítették a repertoárt.