Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KC-390-es hadszíntéri szállító repülőgépeket vásárol a Magyar Honvédség

A fejlesztéssel teljessé válik a haderő légiszállítási képessége

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2020. november 17. 18:34

Két brazil gyártmányú katonai szállító repülőgép beszerzéséről írt alá szerződést november 17-én, kedden Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Jackson Medeiros De Farias Schneider, a brazil Embraer Defense and Security cég elnöke.

LALA3244

Két KC-390-es katonai szállítórepülőgép beszerzéséről írt alá szerződést november 17-én a Honvédelmi Minisztériumban Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, Jackson Medeiros De Farias Schneider, a brazil Embraer Defense and Security cég elnöke és João Bosco da Costa kereskedelmi igazgató. Az ünnepélyes aláíráson részt vett dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter, José Luiz Machado e Costa, Brazília magyarországi nagykövete, valamint Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos és Kilián Nándor vezérőrnagy, légierő haderőnemi szemlélő is.

LALA3208

Korom Ferenc vezérezredes az aláírást követően hangsúlyozta: a jelenlegi pandémiás helyzettől és az abból fakadó gátló tényezőktől függetlenül a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program nem állt meg, a mai aláírás pedig a folyamat jelentős állomása. A negyven éven keresztül szolgáló szállító repülőgépek néhány hónappal ezelőtti elbúcsúztatását követően támadt űrt a KC-390-esek töltik majd be. Mint a Magyar Honvédség parancsnoka fogalmazott, az első etapban a haderő beszerezte azokat a szállító repülőgépeket, amelyekkel a magyar katonákat a világ bármely pontjára el lehet szállítani, az új repülőgépek pedig az anyagszállítás és a zavartalan utánpótlás biztosítására szolgálnak majd. Korom Ferenc vezérezredes köszönetet mondott mindenkinek, aki közreműködött a megállapodás létrejöttében.

LALA3238

„A 2018-ban beszerzett, főként személyszállításra használható A319 és a Falcon 7X repülőgépek mellé 2023-24-ben megérkeznek Magyarországra a nagyméretű terhek hadszíntéri célba juttatására is alkalmas KC-390-esek” – mondta az aláírást követően Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos. Mint rámutatott, ezzel teljessé válik a honvédség légi szállítási, kimenekítési, légideszant és légi utántöltő képességének fejlesztése. Az elmúlt években sokoldalú flottát szereztünk be a haderőnek, amellyel a felmerülő feladatok legszélesebb spektrumát tudjuk biztosítani nemzeti keretek között, szuverén módon. Jackson Schneider, az Embraer elnök-vezérigazgatója úgy fogalmazott: nagy megtiszteltetés, hogy Magyarország kormánya és a Magyar Honvédség a piacon fellelhető legkorszerűbb többfeladatú szállítógépet választotta.

LALA3261

A megállapodás értelmében a honvédség úgynevezett rámpás szállítógépeket kap, amelyekkel hadműveleti körülmények között is képes lesz 23 tonna tömegig nagyméretű terhek, katonai felszerelések, járművek és személyi állomány – 80 felszerelt katona vagy 60 ejtőernyős – célba juttatására. Különleges kialakítása révén a gép alkalmas betonozott repülőtéren kívüli, rossz minőségű terepviszonyok közötti fel- és leszállásra, továbbá ejtőernyős légideszant-műveletek kiszolgálására is. Felszereltsége lehetővé teszi a vészhelyzeti kimenekítést, illetve a nagy létszámú beteg- és sebesültszállító feladatok végrehajtását is. A beszerzéssel a honvédség teljesen új képességgel gyarapodik. A KC-390-es típus alkalmas harci repülőgépek légi utántöltésére, valamint saját hatótávolságának és repülési idejének növelése érdekében üzemanyag felvételére repülés közben. A beruházás a NATO számára is hiánypótló fejlesztést jelent a régióban. Portugáliát követően Magyarország a második európai ország és NATO-tagállam, amely a KC-390 mellett döntött.

A szerződés a kezdeti alkatrészcsomagon és a kiegészítő felszerelésen, a hajózó- és repülőműszaki állomány átképzésén túl integrált logisztikai támogatásról is rendelkezik. A két repülőgép megérkezése után egy év időtartamban gyári szakembergárda biztosítja majd az állomány szakmai ismereteinek elmélyítését. A beszerzésnek köszönhetően a Magyar Honvédség a közép-európai régió legmodernebb hadszíntéri szállítórepülőgép-képességével rendelkezik majd.