Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kemény, de eredményes év: hogyan tovább, PRT?

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. december 29. 7:52

Az évvégi összegzések jegyében megkértük Szőke Róbert alezredest, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport parancsnok-helyettesét, hogy foglalja össze, mi és hogyan valósult meg a betervezett feladatokból a 2007-es évben.

Minden PRT-nak megvolt a sajátossága és tevékenységi területe. Az első váltás átvette a hollandoktól a tábort és a fő feladata a biztonsági helyzet megteremtése, valamint a projectek lehetőségének feltérképezése volt. De megtörtént a célcsoportok és az újjáépítésben támogatandó területek kiválasztása is, amely három területre fókuszált: egészségügy, oktatás és infrastruktúra. A második váltás a biztonsági helyzet fenntartására, valamint a projektek beindításara helyezte a hangsúlyt. A mi kontingensünk számára is a legfőbb feladat a biztonsági helyzet fenntartása, amely az októberi hónapban komoly problémákat okozott. Sajnos a fejlesztések kivitelezését kicsit lassítanunk kellett, mert az erőinket a biztonsági helyzet fokozására koncentráltuk, ami egyrészről azt jelentette, hogy közös hadműveletet terveztünk és szerveztünk az afgán rendőrséggel és hadsereggel, másrészről az elöljárók jóváhagyásával és támogatásával elkezdődött a tábor biztonsági beruházása. Emellett a katonák biztonságát szem előtt tartva beszerzésre kerültek páncélozott Toyota autók és a már meglévő Mercedeseinkből néhányat páncélzattal megerősítettünk.

Hogyan sikerült a helyiekkel a kapcsolatfelvétel és milyen az együttműködés?

A biztonság területén és a projektek kivitelezésekor a helyi kapcsolattartás és a koordináció elengedhetetlen. Példaként említem meg, hogy Pol-e Khumri rendőrségén belekezdtünk egy mecset építtetésébe, amely egyedülálló a PRT-k történetében. E gesztus megmutatta a helyieknek, hogy mennyire tiszteljük vallásukat. Hálájuk és köszönetük nagyban megmutatkozott a biztonság területén történt együttműködés során.

Ahogy az előző PRT-k tevékenysége során bebizonyosodott, az egészségügy, az oktatás és az infrastruktúra azok a területek, amelyekkel leginkább tudjuk szolgálni az afgán embereket. Mindamellett szerettünk volna továbblépni és új célcsoportokat és területeket kiválasztani. Itt gondolok például a kultúrára, több rádióállomást támogatunk, vallásra, ahogy már említettem a mecsetépítés, valamint a harmadik terület a sport, főleg a labdajátékok, amelyek nagyon népszerű a helyiek között.

Kérem, beszéljen a jövőről is. Hogyan tovább PRT? Melyek a hátralévő hónapok feladatai?

A jövővel kapcsolatosan elkészítettünk egy tanulmányt, amely részletesen tartalmazza a PRT jövőbeni útját. Ezek természetesen csak ajánlások, amelyet több tényező is befolyásolhat, mint például a biztonsági helyzet, a költségvetés, de akár a tartomány kormányzójának személye is.

Az egyik ilyen ajánlás például új célcsoportok felkutatása. Hiszen tudjuk, hogy a gyermekeken keresztül tudjuk elérni a szülőket, de ez fordítva is igaz, szülőkön keresztül érjük el a gyerekeket. Erre nagyon jó példa, hogy az egészségügyi projektek keretében épült sürgősségi alapellátást nyújtó kórházakban sikerült az egyik legsúlyosabb gyermekbetegséget, a maláriát 65 százalékkal visszaszorítani, ami véleményem szerint nagy eredmény.

A hátralévő hónapokban – a folytonosság fenntartása érdekében – a különféle fejlesztések a költségvetés időarányos részének megfelelően kerültek betervezésre és kerülnek végrehajtásra. Addig azonban még sok a tennivaló annak érdekében, hogy a váltás időszakára megfelelően fel tudjunk készülni.

Szöveg: Varga Erika