Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Képíró Sándor felelősségre vonását követelte a Wiesenthal Központ

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. január 21. 21:04

A náci háborús bűnösök üldözésével foglalkozó Simon Wiesenthal Központ illetékese hétfőn sürgette a magyar hatóságokat, hogy járjanak el Képíró Sándor egykori csendőrtiszt ellen, aki a központ szerint tömeggyilkosságban vett részt 1942 januárjában, Újvidéken.

A vérengzések évfordulója alkalmából Újvidéken tartott megemlékezésen Efraim Zuroff, a még élő bűnösök felkutatására indított Utolsó Esély akció igazgatója bírálta a magyar hatóságokat, amiért a Wiesenthal Központ által rendelkezésükre bocsátott adatok ellenére még nem állították bíróság elé a Budapesten élő férfit – közölte a központ közleményében.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség 2007 márciusában nyomozást indított Képíró Sándor ügyében, lakosság elleni erőszak bűntettének gyanújával, de az eljárás még nem zárult le.

Korábban magyar történészek megalapozatlannak nevezték a Wiesenthal Központ igazgatójának Képíró Sándor ellen felhozott vádjait.

Az újvidéki razzia idején, 1942 januárjában a Délvidéket visszafoglaló magyar katonaság mintegy 1300 embert – főleg szerbeket, zsidókat és cigányokat – gyilkolt meg.