Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kerekasztal-beszélgetésen vett részt a Magyar Honvédség parancsnoka

Szöveg: Ördög Kovács Márton | Fotó: Kertész László |  2022. április 26. 22:02

A Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program szükségességéről, a Magyar Honvédség feladatairól, NATO-kötelezettségekről és az orosz-ukrán háborúról tartott előadást egy kerekasztal-beszélgetésen dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy a Magyar Honvédség parancsnoka, valamint Farkas Sándor alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka április 26-án, kedden, a Nyíregyházi Egyetemen.

kerekasztal beszélgetés KLAC4014

„Ez most egy olyan lehetőség, hogy a fiataloknak el tudjuk magyarázni: mit jelent a honvédelem, miért fontos ez és mit igyekszünk tenni. Nem titkolt célunk az is, hogy ha szeretnék esetleg mundérban folytatni a jövőjüket, akkor a Magyar Honvédségben megtalálhatják a helyüket” – mondta kérdésünkre válaszolva a fiatalokkal történő kapcsolatfelvétel fontosságáról dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy.

A Magyar Honvédség parancsnoka a civil társadalom és a katonák kapcsolatáról hangsúlyozta: az elmúlt években sikerült jó kapcsolatot kiépíteni. „Én hiszek a magyar katonában, tudom az értékeit, ezért dolgozom folyamatosan évek, évtizedek óta és úgy tűnik, hogy amikor valóban ki kell lépni a laktanya kapuin és feladatot kell végrehajtania a magyar emberek érdekében, akkor ez egy plusz motivációt jelent a katonának” – fogalmazott dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy.

kerekasztal beszélgetés KLAC4049

A Magyar Honvédség keleti határvidéken végzett kötelezettségeiről szólva Farkas Sándor alezredes elmondta: a katonák kettős feladatot látnak el, amelyből az MH 5. Bocskai István Lövészdandár jelentős erőkkel veszi ki a részét. „A feladatrendszer alapvetően két fő feladatra bontható, az egyik a Belügyminisztérium erőinek a megsegítése. Ez abból áll, hogy közös járőrfeladatot hajtunk velük végre, valamint a határátlépési pontokon segítjük a munkájukat. Valamint a honvédség önállóan jelenlétfenntartó járőröket végez a területen” – hangsúlyozta az alezredes.

kerekasztal beszélgetés KLAC3963

A beszélgetés során a Magyar Honvédség képviselői válaszoltak a hallgatók kérdéseire.

A kerekasztal-beszélgetésen mások mellett jelen volt Vassné prof. dr. Figula Erika, a Nyíregyházi Egyetem rektora és Halkóné dr. Rudolf Éva, az intézmény kancellárja.