Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kereskedelmi villongásból háború: a bostoni teadélután története

Szöveg: Takács Vivien |  2022. december 18. 11:11

249 esztendővel ezelőtt indiánnak öltözött helyiek támadták meg a hajóval Bostonba érkezett teaszállítmányt és a teljes rakományt a tengerbe dobták. Ez az esemény, amely „bostoni teadélután" néven vált ismertté indította el az amerikai függetlenségi háborút.

20221217_bostoni_teadelutan

A 18. század második felében a brit kormány számos megszorító intézkedést hozott: vámokat vetett ki az erősödő amerikai gazdaságra, törvénytelennek nyilvánította papírpénzük kibocsátását, valamint megtiltotta, hogy az amerikaiak az Allegheny-hegységtől nyugatra fekvő vidékre települjenek. Ezt tetézte még az 1765-ös bélyegtörvény és az 1767-es, teákra kivetett adó is, amelyet az amerikai telepesek még inkább nehezményeztek. 

A bevezetett szankciók miatt 1770-ben több helyen zavargások törtek ki, eldördültek a fegyverek is. A telepesek azt is sérelmezték, hogy úgy kell adót fizetniük Londonnak, hogy nem képviseli őket senki a brit parlamentben. Az amerikaiak bojkottot hirdettek az angol árukra és megtagadták az adók és illetékek fizetését. Ugrásszerűen megnőtt a csempészet is. Eközben a Brit-Kelet-Indiai Társaság élvezte a teával való kereskedés monopóliumát és a kivetett adókból származó hasznot is.

Az amerikai telepesek azonban bojkottálták a társaság által Kínából behozott teát, így 1773-ra a Kelet-Indiai Társaság eladósodott. A brit kormány megszavazott egy teatörvényt, amely kimondta, hogy a társaság a gyarmatokon a szokásos gyarmati adó megfizetése nélkül adhatja el áruját. Ennek hatására számos amerikai kikötőben visszafordították a teát szállító hajókat. A kivétel ez alól Boston volt, mert a helyi kormányzó támogatta a társaságot, így ott a brit hadihajók segítségével partra tették az árut.

1773. december 16-án, amikor megérkezett a teaszállítmány, – a több ezres feldühödött tömegből – néhány indiánnak öltözött helyi megtámadta a hajót, és a teljes rakományt, 342 láda teát a tengerbe dobta, amellyel hatalmas károkat okozott az angoloknak. Ez az esemény „bostoni teadélutánként” vonult be a történelembe. 1774-ben a gyarmatok megállapodtak, hogy szüneteltetik a kereskedelmet Angliával, amelynek „köszönhetően” gyakorlatilag kitört a függetlenségi háború. Igaz a fegyverek először csak 1775-ben dördültek el, Lexingtonnál.

Egyes kutatók szerint nem a tea magas ára váltotta ki a megmozdulást, hanem inkább a Brit-Kelet-Indiai Társaság monopol helyzete. De az biztos, hogy ez az esemény nagyrészt hozzájárult, hogy a gyarmatok elszakadtak Angliától és megalakult az Amerikai Egyesült Államok.

Kapcsolódó cikkek