Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Készenléti nagyüzem Kaposváron

Szöveg: Kátai Róbert százados |  2012. július 1. 13:40

Az Európai Unió gyorsreagálású erejéhez július elsejével csatlakozó katonák sorakoztak fel a közelmúltban Kaposváron, hogy ünnepélyes keretek között lépjenek szolgálatba. Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred laktanyájának alakulóterén megrendezett eseményen a NATO Reagáló Erők (NRF-2012) első és második váltása is jelen volt.

Öt év elteltével a Magyar Honvédség ismét csatlakozik az Európai Unió elit haderejéhez, az EU Harccsoporthoz. A felajánlott magyar komponens nemzeti támogatását az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred állományából kijelölt Nemzeti Támogató Elem végzi, amely július elsejével lép szolgálatba. Ezzel párhuzamosan a 2002-es NATO-csúcson életre hívott NATO Reagáló
Erőkbe (NATO Response Force, NRF) felajánlott magyar alegységek is átadják egymásnak a készenléti
szolgálatot.

1595938219
A kaposvári laktanya alakulóterén egymás mellett sorakozott fel az
NRF-2012 készenléti szolgálatát leadó, az azt felvevő, valamint az EU
Harccsoport feladatait megkezdő állomány − ez utóbbi két alegység
összesen 99 fővel.

A katonákat Bárdos Antal ezredes, a logisztikai ezred parancsnoka
köszöntötte, aki beszédében hangsúlyozta, hogy mind az EU Harccsoport,
mind pedig az NRF kiemelt feladat a Magyar Honvédség, így a
logisztikai ezred számára is.

Bárdos ezredes rámutatott arra, hogy bár már évek óta biztosít az alakulat logisztikai komponenseket nemzetközi erőkbe, mégsem lehet egy ilyen készenléti szolgálatot rutinból
ellátni. „Nem rutinszerű a feladat, még ha rutinosak is vagyunk" –
jelentette ki, majd kiemelte, hogy a feladat-végrehajtás fokozott
odafigyelést igényel parancsnoktól és beosztottól egyaránt, legyen szó a
felkészítő vagy szinten tartó foglalkozásokról, az anyagi fegyelemről
vagy a kiértesíthetőségről. „Azt várom el önöktől, hogy becsületesen és
tisztességesen lássák el a feladataikat, ahogy tették azt a most leadók
is, akiknek megköszönöm a munkájukat" – zárta beszédét a parancsnok.

1595938220
A logisztikai ezred alaprendeltetéséből adódóan biztosítja a logisztikai hátteret a Magyar Honvédség nemzetközi erőkbe felajánlott alegységei számára az úgynevezett Nemzeti Támogató Elemek létrehozásával, kiképzésével és szolgálatban tartásával. A Nemzeti Támogató Elemek megalakítják, tárolják és folyamatosan hadra fogható állapotban tartják a készenléti szolgálatot ellátó alegységek anyagi készleteit, illetve riasztás esetén a kijelölt helyre juttatják azokat. Mindehhez elengedhetetlen a rendszeres ellenőrzés, a karbantartás, a szállítóeszközök működőképességének biztosítása.

Az EU Harccsoport májusban adott számot felkészültségéről Olaszországban, ahol egy nemzetközi gyakorlaton bizonyítottak az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, az MH 25. Klapka György Lövészdandár, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ, valamint az MH Katonai Közlekedési Központ katonái.

A kaposváriaknak akkor a logisztikai támogató rendszer működtetése volt a feladatuk, amit sikerrel végre is hajtottak. Az ott megszerzett „harcra kész" minősítés birtokában immáron nyugodt szívvel állhatnak szolgálatba nemcsak a magyar erők, de a teljes EU Harccsoport is.

 Fotó: Albrecht Rajmund zászlós