Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két ellenzéki vezetőre támadtak Teheránban

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 12. 8:49

Rendőrök és civil ruhás emberek megtámadták csütörtökön az iráni főváros központjában az iráni ellenzék két vezető alakját, Mohammed Hatami korábbi elnököt és Mehdi Karubi volt elnökjelöltet, Mir Hoszein Muszavi ellenzéki vezetőt nem engedték csatlakozni az ellenzéki tüntetőkhöz, feleségét pedig bántalmazták – közölték iráni ellenzéki honlapok.

A Raheszabz és a Dzsaraszi internetes oldalak értesülése szerint Mohammed Hatami és Mehdi Karubi az iráni iszlám forradalom 31. évfordulója alkalmából meghirdetett felvonulásra tartott autóval, amikor ismeretlenek rájuk rontottak, és betörték a gépkocsi ablakát. Állítólag megsebesült Karubi több testőre.
Rövid időre őrizetbe vették a néhai Ruhollah Homeini ajatolláhnak, az iráni iszlám forradalom atyjának unokáját és az asszony férjét, aki Hatami volt elnök fivére. Mindketten a reformpárti politikai tábor ismert képviselői.

A rendőrség könnygázt és festékpatront vetett be Mir Hoszein Muszavi iráni ellenzéki vezér Teherán központjában több helyütt tüntető hívei ellen – közölték ellenzéki forrásból. A demonstrálók zöld transzparenseket emeltek a magasba, és ellenzéki jelszavakat skandáltak, de nem lehet tudni, hogy mekkora volt a létszámuk.

Független forrásból lehetetlen ellenőrizni az állítások valóságtartalmát, mert külföldi újságírók nem tudósíthatnak az ellenzéki gyűlésekről; az Azadi („szabadság") térre kísérték őket, ahol Mahmúd Ahmadinezsád elnök mondott ünnepi beszédet több százezer kormánypárti előtt.

Címkékévforduló