Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tajvani hajót engedtek el a kalózok

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2010. február 12. 9:05

Szomáliai kalózok váltságdíj ellenében szabadon engedtek egy tajvani halászhajót, amelyet tíz hónapja raboltak el – közölte csütörtökön a tajvani külügyi szóvivő. Henry Csen szerint a Win Far 161 nevű hajót legénységével együtt csütörtökön engedték el, és jelenleg hazafelé tart.

Az Ecoterra International környezetvédő szervezet, amely a szomáliai kalózkodással kapcsolatos eseményeket is nyomon követi, Nairobiban kiadott közleményében tudatta: a hajó harmincfős legénységének három tagja a fogva tartás során betegség, rosszul tápláltság és a megfelelő ápolás hiánya következtében elhunyt. Az áldozatok közül kettő indonéz, egy pedig kínai volt.

A hajó legénysége eredetileg 17 Fülöp-szigeteki, hat indonéz, öt kínai és két tajvani tengerészből állt. Az Ecoterra International szerint a hajót és legénységét „viszonylag szerény váltságdíj" ellenében engedték el.

A Win Far 161-et tavaly áprilisban kerítették hatalmukba a kalózok a Seychelles-szigeteknél, mintegy 1100 kilométerre a szomáliai partoktól. Szomáli kalózok jelenleg legkevesebb hét hajót és több mint 160 matrózt tartanak fogva.