Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Uniós katonai műveletre kerülhet sor Haitin

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. február 12. 6:02

Katonai műveletre készül az Európai Unió Haitin, hogy fedélhez segítse a hajléktalanokat – jelentette be Catherine Ashton külügyi főképviselő. Az ENSZ és Haiti kormánya fordult ilyen jellegű segítségért az EU-hoz, mert fontos lenne, hogy a hajléktalanok még az esős évszak kezdete előtt, a közeli hetekben fedélhez jussanak.

A csütörtök délután Brüsszelben tartott, informális EU-csúcstalálkozón a haiti helyzet volt az egyik hivatalos téma.

Az értekezlet utáni nyilatkozatok szerint a tagországok vezetői támogatták a katonai segítség gondolatát. José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke például hangoztatta, hogy a művelet jól kiegészíthetné az EU Haitinak juttatott humanitárius segítségét.

Barroso aláhúzta ugyanakkor azt is, hogy az akciót össze kell hangolni az EU katasztrófavédelmi kezdeményezéseivel. Az EU-nak meg kell mutatnia, hogy továbbra is szolidáris Haitival, és tevékenyen részt vesz a helyzet rendezésében – tette hozzá.

A műveletről egyelőre nem közöltek részleteket, de uniós források szerint légi és szárazföldi szállító egységek bekapcsolásáról is szó van. Ashton leszögezte, hogy a januári földrengést követően a katasztrófahelyzet már véget ért, most a következő fázis a lakóhely nélkül maradtak segítése. Egyes források szerint a művelet két héten belül előkészíthető lenne.

Haitire egyébként csütörtökön heves trópusi eső zúdult ijedelmet és újabb haragot keltve a katasztrófában hajléktalanná vált port-au-prince-iek között. A hajnali felhőszakadás felriasztotta a túlélőket a város keleti felének Laboul-negyedében lévő szedett-vedett táborukban, és ezrek szaladtak szét, hogy menedéket nyújtó tetőt keressenek a fejük fölé.

Egy hónappal a 217 ezer ember halálát okozó katasztrófa után egymillióan élnek az utcákon a karibi országban. Bár az ég reggelre kiderült, a mindent eláztató eső és az ENSZ-misszió épülete előtt sebtében lezajlott újabb, néhány száz fős tüntetés ismét ráirányította a figyelmet arra a forrongó haragra, amit a tömegessé vált hajléktalanság szít az amerikai földrész legszegényebb országában.

A trópusi esős évszak heteken belül beköszönthet Haitin, s júniussal a karibi hurrikánszezon is megkezdődik, miközben a 7-es erősségű földrengés miatt romokban heverő Port-au-Prince vízelvezető csatornái törmelékkel és szeméttel vannak tele.

A Hispaniola szigetén Dominikával osztozó országot ráadásul gyors áradások fenyegetik, mivel a jobbára faszénnel főző haitiek az utóbbi évtizedekben teljesen letarolták az erdőket. Segélyszervezetek szerint az esős évszak teljesen elmoshatja a deszkákból, fólialapokból, takarókból és hullámlemezekből eszkábált kényszerhajlékokat a Port-au-Prince-ben és környékén spontán létesült mintegy ötszáz menekülttáborban.