Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két év alatt kinőtték a templomot

Szöveg: Demeter Ferenc |  2008. december 17. 11:51

Második alkalommal rendeztek karácsonyi koncertet Kaposváron a Szent Margit templomban a helyőrségi zenekar főszereplésével. A rendezők előzetes óvatos optimizmusát is meghaladta a rendezvény iránti érdeklődés. A szervezők délelőtt a meglévő négyszáz ülőhely mellé még kétszáz pótszéket szállítottak ki a helyszínre.

A műsor megkezdése előtt háromnegyed órával a templomban már minden ülőhely megtelt és összességében több mint nyolcszázanmentek el a koncertre. A rendezvény láthatóan kinőtte a jelenlegi helyét, a Szent Margit templomot. 

– Az idei évben is az előző évhez hasonlóan, a zene hangjaival szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy az advent nagyon sok üzenettel szól az egyszerű emberekhez. Az ünnepi készülődés során hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy vannak a világban olyan térségek, ahol nagy a nyomor és a békétlenség. Nekik a karácsony nem hozza meg azt, amire mi itt Magyarországon készülünk. Szeretnénk ráirányítani a figyelmet arra is, hogy napjainkra ezen az ünnepen egyre több családban inkább a vásárlás, az ajándékozás került a figyelem középpontjába és nem az advent lényege, a szeretet. -

1595882444
mondta el a honvedelem.hu-nak Ruff Tamás főhadnagy, a rendezvény főszervezője -A zenei programot egy gondolatsorra építettük fel. Idén a sötétségtől megyünk el a fényfelé. A sötétséggel szeretnénk rádöbbenteni a résztvevőket arra, hogy napjainkban is léteznek rossz dolgok a világban. A műsorban felváltva jelenik meg a próza, valamint a zene és támasztják alá ezt a vezérgondolatot. A bevezetőben Ennio Morricone: Volt egyszer egy Amerika – feldolgozásával indítunk, majd Ady Endre: Karácsony –című versével folytatjuk a műsort. A sötét hangulatot John Williams: A végzet harca, valamint Muszorgszkij: Egy kiállítás képeiből, a Baba-Yaga kunyhója és Katakombák tételeivel festjük le, majd ezt a blokkotVerdi:Requiem- művének Lacrymosa- című tételével fejezzük be.Nem sokkolni szeretnénk ezzel a közönséget, csak rá akarjuk döbbenteni az embereket arra, hogy az advent több mint egy üzleti, ajándékozási időszak.

Ezt követik azok a zenei betétek, amelyek már egy optimistább felfogást sugallnak és kivezetik a hallgatókat a sötétségből. Itt már a műfajok is keverednek és a komoly zenétől eljutunk a rock operáig, konkrétan a „Kolumbusz Kristóf"- című rock opera, Granada románcáig. A végén vannak az adventi és a karácsonyi üdvözletek, bár néhány pillanat erejéig még itt is megjelennek olyan képek a kivetítőkön, ahol éhező afrikai gyerekek láthatók, ezzel emlékeztetik a megjelenteket a mai valóságra, a világon meglévő a nagyon nagy szélsőségekre.

1595882444
Az idei műsor összeállításában a szervezők arra törekedtek, hogy a programban helyi művészek legyenek jelen és mutatkozzanak be városuk lakóinak. A középpontban Kaposvári Honvédzenekar, valamint a Munkácsy Mihály Gimnázium és Szakközépiskola leánykara áll, a prózai részek tolmácsolását Kőrösi András és Nyári Szilvia színművészek vállalták el. 

A műsorban vannak önálló zenekari és kórus számok, de természetesen a fellépők közösen is szerepelnek, a két színművész pedig felváltva mondja el a zenékhez kapcsolódó verseket és prózákat.  A másik sajátossága a programnak az, hogy ezek a feldolgozások a jelenlegi „zene piacon" nem találhatók meg. A főszervezőnek nagy segítségére volt helyettese, Major András főhadnagy, akivel rendszerint közösen végezték a koncertek hangszerelési munkáit.

Technikai érdekesség még, hogy a koncert során két kivetítőn folyamatosan képek jelennek meg, illusztrálva a zene hangulatát, elősegítve a hallgatókban az érzelmi kötődések kialakulását.