Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Emléktáblát kapott a mártír tábornok

Szöveg: Szűcs László |  2008. december 17. 12:26

Gránittáblát avattak az 1950-ben kivégzett Sólyom László posztumusz vezérezredes születésének századik évfordulója alkalmából december 17-én a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Az ünnepségen az egykori vezérkari főnök lánya, Sólyom Ildikó színművésznő is részt vett.

Méltó helyre, a Hadtörténeti Múzeum főbejárata mellé került a Magyar Néphadsereg egykori vezérkari főnökének, Sólyom László posztumusz vezérezredesnek az emléktáblája. A koncepciós perben kivégzett, mártírhalált halt tábornok emléktáblájának avatásán – születésének századik évfordulóján – a mai Magyar Honvédség, illetve a társadalmi szervezetek képviselői is részt vettek.

– Száz esztendőt a história többféleképpen számol. A történelem kezdetén még három nemzedéknyi emberöltőnek mondták, manapság már lehet hogy csak egy generáció. Hatalmas tudás, tapasztalat és életismeret sűrűsödhet össze száz évben. Hatalmas veszteség ha ez nem teljesedik ki – kezdte ünnepi beszédét Szekeres Imre honvédelmi miniszter, majd kiemelte: ma egy olyan embernek, egy magyar katonatisztnek állítanak emléket, akinek élete megtört, mert megtörték, mert elvették tőle. Elvették Sólyom Lászlót, posztumusz vezérezredes, a magyar hadsereg egykori vezérkari főnökének életét, aki mindössze 42 évet élt. Ennyit adott neki a sors, mert 1950. augusztus 19-én hóhérai végrehajtották a rá és bajtársaira kimondott halálos ítéletet.

1595882445
 

– Életművét, a 42 esztendő alkotását és a magyar katonaság életében betöltött szerepét azonban nem tudták kitörölni. Akarták, de nem tudták. Jellemző a korra, hogy a Rákosi nevével fémjelzett diktatúra által 1950. május 20-án letartóztatott majd zárt tárgyalást követően még abban az évben kivégzett Sólyom László altábornagy és hat tiszttársa részleges rehabilitására már 1954-ben, Nagy Imre miniszterelnöksége alatt sor került. Sőt 1956. október 13-án, katonai tiszteletadással, de a nyilvánosság teljes kizárásával újratemetésükre is sor került – mondta a miniszter.

Szekeres Imre hangsúlyozta: Sólyom László neve fogalom lett. Nemcsak azért, mert ismert és népszerű volt a korabeli magyar hadseregben és a politikai vezetésben. Nemcsak azért, mert saját tagja ellen lépett fel a kommunista párt, átvéve ezzel a Sztálini belső ellenség keresés borzalmát. Nemcsak azért, mert magyar antifasisztát, a náci ellenes ellenállás egykori résztvevőjét, a magyar nemzeti felkelés felszabadító bizottsága egykori tagját fogták perbe. Nemcsak azért, mert az egykori Ludovika akadémián, a magyar tisztképzés fellegvárában végzett és megbízhatatlannak bélyegzett tisztet, a korabeli Magyar Néphadsereg első vezérkari főnökét az új hadiakadémia egykori parancsnokát végezték ki. Hanem azért, mert példát akartak vele statuálni. Helyette azonban példaképet avattak.

1595882445
 

– E példaképet 2007-ben, javaslatomra Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke posztumusz vezérezredessé léptette elő – hangsúlyozta Szekeres Imre, hozzátéve: a tábornok emléktáblája méltó helyre került. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum bejárata mellé. Abba az intézménybe, amelynek a II. Világháborút követő újjáélesztésben, és működési feltételeinek biztosításában elévülhetetlen érdemeket szerzett.

– Sólyom László tábornok azokat a katonai eszményeket testesítette meg, amelyeket a mai Magyar Honvédség is követ, s amelyeket a tisztek azóta felnőtt több generációja is szem előtt tart. Bűn elkövetése nélkül szenvedett, mártírrá vált, mert ember maradt az embertelenségben – zárta emlékező beszédét Szekeres Imre.

1595882445
 

A posztumusz vezérezredes gránittábláját a honvédelmi miniszter mellett lánya, Sólyom Ildikó színművésznő, Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnök, valamint dr. Holló József altábornagy, a HIM főigazgatója leplezte le, majd koszorúzta meg.

Az ünnepségen elhangzott: abban az időszakban más koncepciós perek is voltak, amelyek gyakran katonákat is érintettek. Az egyik ilyen a Pállfy György tábornok ellen zajló per volt, amelynek egyik vádlottját Nagy Pál alezredes öt és fél év börtönbüntetésre ítélték. Az egykori katonatiszt 1955-ben szabadult, s 1971-ben halt meg. Nagy Pál alezredest Szekeres Imre honvédelmi miniszter 2008. december 17-i hatállyal posztumusz ezredessé léptette elő. A kinevezési okiratot a miniszter az ünnepségen megjelent özvegynek személyesen adta át.

1595882445
 

Az ünnepség résztvevői ezt követően átvonultak a farkasréti temetőbe, ahol Holló József főigazgató katonai tiszteletadás mellett koszorúzta meg Sólyom László posztumusz vezérezredes sírját.

Fotó: Szűcs László