Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Karácsonyi receptek a katonaszakácsoktól

Szöveg: honvedelem.hu |  2008. december 17. 13:14

Igazi tradicionális karácsonyi menüt állítottak össze a Magyar Katonai Kulináris Csapat, vagyis ahogy mindenki ismeri őket a magyar katonaszakács válogatott tagjai. Gulyás Károly közalkalmazott, az MH Támogató Dandár étkezdevezetője, illetve Somorjai Péter főtörzsőrmester, a brüsszeli MH Katonai Képviselő Hivatal logisztikai tiszthelyettese az ünnep alkalmából balatoni halászlét, töltött káposztát, illetve zserbó szeletet készített a honvedelem.hu olvasóinak.

ELSÕ FOGÁS: BALATONI HALÁSZLÉ

Hozzávalók:

• 1 kilogramm ponty,

• 30 dekagramm süllő,

• 10 dekagramm zöldpaprika,

• 20 dekagramm keszeg,

• 1 púpozott evőkanál fűszerpaprika,

• 20 dekagramm vöröshagyma,

• 10 dekagramm paradicsom,

• 2 darab szárított cseresznyepaprika,

• só.

Elkészítés: először a halakat gondosan megtisztítjuk. A fejet, a farkat és egy-két
keszeget a fazékba a karikára vágott hagymával együtt kb. 2,5-3 liter vízzel
feltöltjük, a paprika egyharmadát beszórjuk, és feltesszük főni. Egy jó óra
főzés után leszűrjük a levet.

Közben a pontyot és a süllőt ujjnyi vastag
szeletekre vágjuk, besózzuk. A leszűrt hallébe beletesszük a halszeleteket,
a cikkre vágott zöldpaprikát, a paradicsomot, a maradék fűszerpaprikát, és
20-25 perc alatt erős tűzön készre főzzük.

Tálalás: kis bográcsban tálaljuk, és zöldpaprika-karikákkal díszítjük.

1595882446
 

MÁSODIK FOGÁS: TÖLTÖTT KÁPOSZTA

Hozzávalók:

• 80 dekagramm savanyú káposzta,

• 8 savanyított káposztalevél,

• 2 fej hagyma,

• 1 gerezd fokhagyma,

• 5 dekagramm füstölt szalonna,

• 40 dekagramm darált sertéshús,

• 2 kávéskanál édesnemes pirospaprika,

• 8 dekagramm rizs,

• 1 tojás,

• 1 csipet őrölt köménymag,

• 1 mokkáskanál szárított majoránna,

• 2 evőkanál olaj,

• 2 evőkanál liszt,

• 2 deciliter tejföl.

Elkészítés: a savanyú káposztát hideg vízben átmossuk. A káposztalevelekről levágjuk a vastagabb ereket. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra, a szalonnát kis kockákra vágjuk. A szalonnát nagy lábosba zsírjára pirítjuk, a pörcöt a darált húshoz adjuk, és a zsírban megpirítjuk a hagymát. A felét a darált húshoz adjuk. A maradékot lehúzzuk a tűzről, meghintjük 1 kávéskanál pirospaprikával, ráöntünk 1 deciliter vizet, és összekeverjük a savanyú káposzta felével. A darált húshoz adjuk a fokhagymát, a rizst, a tojást, 1 kávéskanál
pirospaprikát, a köménymagot, a majoránnát, és ízlés szerint sóval, borssal
fűszerezzük.

A masszát arányosan elosztva kis gombócokká kerekítjük, a
káposztalevelekre rakjuk. A hosszanti széleket a húsra hajtjuk, majd alulról
feltekerjük a leveleket. A lábosba tesszük a káposztára. Rászórjuk a maradék
savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, puhára főzzük. Ez nagyjából 1 órát vesz igénybe.
Közben többször megrázogatjuk a lábost, keverni nem szabad!

Tálalás: A töltelékeket óvatosan kiszedjük, és berántjuk a káposztát. Ehhez az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a lisztet. Felöntjük 2 decililter hideg vízzel,
csomómentesre elkeverjük, a káposztához adjuk, és 10 percig forraljuk. A
töltelékeket a tetejére tesszük, és tejföllel kínáljuk.

1595882446
 

HARMADIK FOGÁS: ZSERBÓ SZELET

Hozzávalók: (Kb. 36 szelethez):

A tésztához:

• 35 dekagramm liszt,

• 1 tojás,

• 5 dekagramm cukor,

• 20 dekagramm sütőmargarin,

• 1 deciliter tej,

• 1 dekagramm élesztő,

• csipetnyi sütőpor.

A töltelékhez:

• 12 dekagramm darált dió,

• 12 dekagramm cukor,

• 20 dekagramm lekvár.

A bevonathoz:

• 4 evőkanál kakaó,

• 4 evőkanál cukor,

• 5 dekagramm vaj,

• 1 evőkanál tojásfehérje.

Elkészítés: az élesztőt langyos tejben egy kockacukorral felfuttatjuk. A
lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáöntjük a megkelt élesztőt, a
cukrot, a tojást, a csipetnyi sütőport és csipet sót, jól összedolgozzuk. A
tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk egy 35*25 cm
nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a sütőlap széléig,
mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik.

Az alsó lapot megkenjük
lekvárral, meghintjük a darált dió és a porcukor keverékének a felével.
Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és töltjük. Erre
rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A
tésztát szobahőmérsékleten egy órán át kelesztjük.

A sütőt 180 Celsius-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tészta tetejét megszurkáljuk, és az előmelegített sütőben, lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világospiros lesz (kb. 12-15 perc). A megsült tésztát, ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Ehhez a kakaóport a cukorral és kevés vízzel simára
keverjük, és állandóan kevergetve nagyon sűrűre befőzzük. A tűzről levéve
beledobjuk a vajat, és addig keverjük, amíg a vaj elolvad. Mielőtt a
tésztára öntjük, belekeverjük a tojásfehérjét a már langyosra hűlt mázba,
ettől még fényesebbé válik.

A tésztára öntjük, elsimítjuk, hagyjuk jól megdermedni. Ehhez néhány órára szükség lesz!

Tálalás: ha kihűlt hosszúkás szeletekre (vagy kis kockákra) vágjuk.

1595882446
 

Jó étvágyat kívánunk!