Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Két új tag felvételéről döntött a NATO

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. április 3. 8:20

A NATO vezetői bukaresti csúcsértekezletükön megállapodtak abban, hogy meghívják a katonai szövetségbe Horvátországot és Albániát, de elhalasztották Macedónia meghívását, amihez Görögország ragaszkodott – erősítette meg szerdán Miguel Ángel Moratinos spanyol külügyminiszter.

Mint ahogy az várható volt, azonnal egységes álláspont alakult ki a Horvátország és Albánia felvételéről a NATO-csúcson. És ahogy várható volt, Macedónia felvételét a névhasználat megzavarta. Így Görögország – a névhasználati vita másik résztvevője – megvétózta Macedónia meghívását, pontosabban egyelőre felfüggesztették az ország felvételét, amíg sikerül mindent tisztázniuk.

“Jelen pillanatban Görögország nincs abban a helyzetben, hogy áldását adja Macedónia felvételére, először Horvátország és Albánia csatlakozik" – mondta Moratinos spanyol újságíróknak, miután a csúcsértekezlet résztvevői vacsora keretében megvitatták a NATO kibővítését.

Moratinos szerint a résztvevők továbbra is megosztottak a tekintetben, hogy felajánlják-e Ukrajnának és Grúziának a hivatalos tagjelölti státust (a felvételt a tagsági akciótervébe).

James Appathurai NATO-szóvivő közölte: nem várható, hogy a bukaresti csúcson a NATO-csatlakozás “vágányra" teszik e két országot.

A NATO-csúcs a mai napon folytatódik.

CímkékNATO