Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Putyin nem szólalhat fel a NATO-csúcson?

2008. április 2. 14:27

A bukaresti NATO-csúcson Vlagyimir Putyin orosz államfőt nem engedik szóhoz jutni – írta a Kommerszant című moszkvai gazdasági lap szerdán.

A lap emlékeztetett arra, hogy Dimitrij Rogozin orosz NATO-nagykövet már napokkal korábban utalt egy interjúban arra, hogy Bukarestben nem ismétlődhet meg Putyin nagy feltűnést keltő müncheni beszéde, mivel a román fővárosban más – a szokásos zárt – formában folynak a tárgyalások.

Néhány órával később hozzátette, hogy a formának megfelelően a NATO-Oroszország Tanács ülése után is csak a NATO-főtitkár áll az újságírók elé, s megállapította: a NATO vezetése nyilván a vita elfojtására törekszik, az orosz elnök nem tudja nyilvánosan kifejteni véleményét a világ fontos politikai kérdéseiről. Ez nem szép, és nem helyénvaló a szabályokra hivatkozni – mondta.

A lap az orosz államfő megszólalásával kapcsolatos helyzetet a NATO központjában is ellenőrizte, s igen terjedelmes cikkben ismertette a kapott felvilágosítást, amely nem változtat a lényegen: Vlagyimir Putyin a NATO-főtitkár záró sajtóértekezlete utáni sajtótájékoztatón szólalhat csak meg a nyilvánosság előtt.

A Kommerszant arra is rámutatott, hogy problémák vannak a tanácsülés után rendszerint kiadott közös közleménnyel is, ugyanis nyilvánvaló, hogy az amerikai rakétapajzs európai telepítésének és Koszovónak a kérdésében nincs érintkezési pont Oroszország és a NATO álláspontja között, az egyéb kérdésekben pedig, legalá

bbis egyelőre, nincs egyetértés.

Az egyetlen eredménynek az Afganisztánba irányuló NATO-szállítmányok oroszországi tranzitjának a jóváhagyása ígérkezik – írta a lap.

A bukaresti csúcs Oroszország számára kellemetlen momentumai között említette a lap azt a konferenciát, amelyet a csúccsal párhuzamosan a román külügyminisztérium, a German Marshall Fund és a Chatham House rendez: ezen felszólal a csúcs több olyan résztvevője, aki a csúcstalálkozón nem kap szót. A tanácskozás témái között szerepel egy vita arról, hogy szüksége van-e Ukrajnának a NATO-ra. A rakétapajzs-telepítés kérdéséről folytatandó vitára meghívták Konsztantyin Koszacsovot, a duma külügyi bizottságának elnökét, de az oroszországi helyzetről szóló vitában Mihail Kaszjanov volt kormányfő, mai ellenzéki, Szergej Markov, a duma képviselője és egy brit parlamenti képviselő kap szót – írta a Kommerszant.

Végül megemlítette: Vlagyimir Putyintól eltérően Mihail Szaakasvili grúz államfő a csúcs úgynevezett éjszakai ülésén, Viktor Juscsenko ukrán elnök pedig a NATO-Ukrajna Tanács ülését követő sajtóértekezleten kap lehetőséget a megszólalásra.