Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kettős merénylet pusztított Damaszkuszban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. május 12. 20:22

A szíriai felkelés történetének legsúlyosabb merényletében 55-en vesztették életüket, és 372-en sebesültek meg május 10-én, csütörtökön reggel Damaszkuszban. A támadást világszerte elítélték.

A kettős, öngyilkos merényletet Damaszkusz egyik délnyugati, al-Kazzáz nevű negyedében hajtották végre az eddig ismeretlen tettesek. A két, egymást rövid szünettel követő robbantás helyi idő szerint reggel nyolc óra előtt néhány perccel, a csúcsforgalmi időben történt a Damaszkuszt körülölelő autópálya-gyűrű délnyugati szakaszának a közelében, de a detonációkba az egész város beleremegett. Szemtanúk szerint az első robbantás miatt összegyűlt emberek közt következett be a második, sokkal pusztítóbb detonáció.

A belügyminisztérium szerint a merénylők több mint egy tonna robbanóanyagot használtak.
A tévében mutatott képeken sűrű füstoszlopok gomolyogtak a városrész felett. A felvételeken összeégett holttestek, még mindig füstölgő gépkocsi roncsok és több méter mély kráterek voltak láthatók. Az épületek elülső fala ötvenméteres sugarú körön belül leomlott az út két oldalán. A biztonsági erők lezárták a környéket, ahol egy katonai hírszerzési hivatal parancsnoksága is található. A létesítmény épületének külső fala szintén összeomlott, de maga az épület homlokzata szinte sértetlennek látszott. A mentők szanaszét heverő emberi testrészeket szedtek össze, a műszakiak pedig a járműmaradványokat igyekeztek eltávolítani. A tévé közlése szerint nyolc zsákot raktak tele emberi maradványokkal. A hatóságok véradásra kérték az embereket.
A robbantások elkövetőjeként egyelőre senki nem jelentkezett.

1595935553
Az állami televízió terrorista támadásról beszél, az ellenzék szerint a damaszkuszi rezsim szervezte meg a kettős robbantást. Korábban egy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kapcsolódó csoport már több merényletért felelősséget vállalt.
A Szíriai Nemzeti Tanács közölte: a hatalom egyrészt az országban tartózkodó ENSZ-megfigyelőknek üzent ezzel, mondván, hogy nincsenek biztonságban, másrészt azt az állítását akarta alátámasztani, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fegyveresei jelen vannak Szíriában. Az ellenzék Facebook-os oldala „felkelést" hirdetett ki Damaszkuszban az Aszad-rendszer ellen.

A robbantások után nem sokkal Robert Mood norvég tábornok, az ENSZ szíriai megfigyelőinek a parancsnoka munkatársai kíséretében a helyszínre érkezett, és kijelentette: „a szíriai nép nem ezt érdemli, ez nem old meg egyetlen problémát sem". Szavai szerint az ehhez hasonló támadások nagyban gátolják a válság politikai rendezését. Arra kért mindenkit Szíriában és az országon kívül, hogy segítse elő az erőszakcselekmények leállítását.
A világszervezet megfigyelői április közepe óta tartózkodnak Szíriában, hogy a helyzet rendezését célzó Annan-tervben foglaltak végrehajtását felügyeljék, de a nemzetközi erőfeszítések egyelőre nem vezettek eredményre, az erőszakcselekmények folytatódnak a közel-keleti arab országban. A csütörtöki merénylet tovább csökkentette az április 12. óta érvényben lévő tűzszünet megbízhatóságát.

Az Európai Unió elítélte és „színtiszta terrorizmusnak" minősítette a történteket, de úgy véli, hogy az Annan-terv továbbra is életképes.
Az ellenállás katonai szárnya, a Szabad Szíriai Hadsereg műveleti parancsnoka, Rijád al-Aszaad ezredes közölte, hogy katonái készek felújítani támadásaikat a kormányerők ellen, amint Kofi Annan bejelenti, hogy kudarcot vallott a kezdeményezésével.
A belügyminisztérium egy közleményben hangsúlyozta, hogy „eltökélten üldözni fogja a gyilkosokat… s kiirtja a terroristákat a szíriai társadalomból".

Április végén Damaszkusz történelmi belvárosában egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, kilenc embert magával rántva a halálba. Szerda délelőtt robbantásos merénylet célpontja volt egy szíriai katonai teherautó a déli Deraa város közelében, mindössze másodpercekkel azután, hogy az ENSZ-megfigyelők egy konvoja haladt el ugyanott. A katonai jármű ablakai betörtek, az ENSZ-konvojt – amellyel Mood tábornok is utazott – nem érte baj.
Csütörtökön az ország más pontjain is voltak újabb áldozatok. Idlib északi tartomány egyik falujában például tíz felkelőt öltek meg harckocsi lövedékek.

Fotó: AFP