Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

KFOR kiképzés Tiszaszigeten

Szöveg: Gál József tartalékos százados | Fotó: a szerző felvételei |  2021. április 9. 12:05

Megkezdődött az MH KFOR Kontingens 25. váltásába jelentkezett önkéntes tartalékos katonák felkészítése a Csongrád-Csanád megyei Tiszaszigeten.

Tiszasziget_KFOR_felkészítés (1)

22 évvel ezelőtt, 1999. június 12-én 55 ezer békefenntartó katona vonult be az akkori Jugoszláv Szövetségi Köztársaság déli részén található Koszovóba. A KFOR néven megindult nemzetközi művelet célja – az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es számú határozata alapján – a biztonság és a rend fenntartása volt, az akkor már második alkalommal háború sújtotta területen.

Az akkor megkezdett feladat még napjainkban is tart, az MH KFOR Kontingens következő váltásába jelentkezett önkéntes tartalékosok felkészítését március 19-én kezdték meg Tiszaszigeten.

Tiszasziget_KFOR_felkészítés (2)

A kiképzendő katonák az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 38., 46. és 101. területvédelmi zászlóaljaitól érkeztek a több mint kéthónapos felkészítésre. Ebben az időszakban a kiképzők feladata az egyéni szakfelkészítés, illetve az állomány raj- és szakasz szintű összekovácsolása, amely azt a célt szolgálja, hogy a jövőben végrehajtandó feladatokat gördülékenyen, a megfelelő hatékonysággal hajtsák végre a katonák.

A kiképzés további szakaszaiban szakcsoporti foglalkozásokat tartanak, békefenntartói feladatokat gyakorolnak be a krízishelyzetek megismerése és azok helyes kezelésének elsajátítása érdekében. A kiképzési helyszín biztosítja az ellenőrző-áteresztő pontok üzemeltetését, a járőrözés szabályainak elméleti és gyakorlati alkalmazásának elsajátítását. A kiképzők magas színvonalú munkájának köszönhetően az állomány részletes és teljeskörű kiképzésben részesül.

Tiszasziget_KFOR_felkészítés (3)