Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Minden nehézséget leküzdve

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Nagy Gábor |  2021. április 9. 9:37

A szeszélyes áprilisi időjárás váratlan havazása sem jelentett akadályt: a csütörtöki eskütétel idejére pont kisütött a nap Hajdúhadházon, a Vay Ádám Kiképzőbázison.

20210408-hajduhadhaz-esku (7)

Az idei első alapkiképzést sikeresen teljesítő katonák – a szigorú járványügyi előírásoknak megfelelően – zártkörű, ünnepélyes eskütételen vettek részt április 8-án. Az eskü szövegét Szuromi Csaba hadnagy mondta elő.

Az ünnepségen Szloszjár Balázs dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka hangsúlyozta: a most esküt tett katonák nem csupán a COVID miatti nehézségeket küzdötték le sikeresen, de példamutató elszántsággal teljesítették a hathetes alapfelkészítést. „Rendkívül erős csapat jött itt ma össze, s bízom benne, hogy amikor első szolgálati helyükön megkezdik munkájukat, esküjükhöz híven hasznos tagjai lesznek a Magyar Honvédségnek és így a magyar társadalomnak” – fogalmazott a parancsnok.

20210408-hajduhadhaz-esku (9)

A dandártábornok emlékeztetett: a családok támogatása is fontos volt ahhoz, hogy a hat hétre tőlük távolra kerülő családtagjaik teljes erőfeszítéssel az alapfelkészítésre koncentrálhassanak. Megköszönte a kiképzők munkáját is, akik katonát neveltek az esküt tett honvédekből, felkészítve őket az előttük álló kihívásokra.

Papp Márton hadnagy, a kiképző szakasz parancsnoka elmondta: „vegyes” volt a kiképzett alegység, mind a katonai előéletet, mid a rendfokozatot, mind a leendő szolgálati helyeket illetően. A szerződéses állományban lévők mellett önkéntes műveleti tartalékos katona is részt vett az alapfelkészítésen. A koronavírus-járvány jelentette nehézségeket sikerült aránylag könnyen leküzdeni: a fokozott higiéniai előírások betartása mellett, a kis, 17 fős bevonuló létszám miatt nem volt nehéz minden képzési eseményen és az elhelyezés során is betartani a megfelelő távolságokat.

20210408-hajduhadhaz-esku (12)

A bevonulást követően az első héten a beillesztő és bevezető foglalkozások vártak a felkészítésen részt vevő szakaszra. A tantermi foglalkozásokat a második héttől már egyre inkább a gyakorlati kiképzések váltották fel, így lövészet, harcászati, vegyivédelmi, műszaki és a híradó képzés várt rájuk. Az utolsó héten pedig az alaki foglalkozásokra helyezték a hangsúlyt, hiszen ekkor már az eskütételre készültek fel.

A hadnagy szerint a kiképzendők kedvence az éleslövészet volt, ahol nem csak kézigránátot dobtak, hanem a hagyományos és az új lőfegyverekkel is lőttek: így az AMD-65 és a Bren 2-es gépkarabéllyal, illetve P9RC P09-es maroklőfegyverrel is megismerkedtek.

Címkékeskü