Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Osztrák Panzerkampfwagen – magyar tanulóvezetőkkel

Szöveg: 11. Harckocsizászlóalj | Fotó: a zászlóalj felvételei |  2021. április 9. 8:23

„Der mittlere Kampfpanzer Leopard 2A4 ist ein Volkettenfahrzeug mit einem um 360° drehbarem Turm”, vagyis a Leopard 2A4 közepes harckocsi egy 360 fokban körbeforgatható toronnyal rendelkező lánctalpas jármű. Ilyen és ehhez hasonló mondatokkal találkozik nap, mint nap az MH 25. Klapka György Lövészdandár nyolc harckocsizója, akik mintegy négy héten keresztül harckocsivezetői kiképzésen vesznek részt az osztrák haderő 14. Harckocsizászlóaljánál, Wels-ben.

2021_04_01 osztrák harckocsizó kiképzés 002

A március végén indult képzés során a tatai dandár 11. Harckocsizászlóaljának katonái az osztrák harckocsivezetőkével teljesen megegyező szakfelkészítést kapnak. Emiatt a kiképzés német nyelven zajlik, így a katonák kiválasztásánál előfeltétel volt a német nyelv ismerete, azonban a szakmai nyelvezet bizony még a legjobb „németesnek” is tartogat kihívásokat.

A kiképzés elméleti részében a magyar katonák megismerkednek a harckocsialváz, a lánctalpas járószerkezet, a motor, az erőátvitel és a különleges berendezések felépítésével, általános adataival és a harckocsi üzemeltetésével. A gyakorlati foglalkozások a kiképzésnek otthont adó Hessen laktanya telephelyén, a szimulációs központban (a vezetőtér bemutatásához használt eszközön), a laktanyához tartozó vezetési pályán, valamint az allensteigi gyakorlótéren zajlanak. Utóbbi helyszínen nemcsak a nappali és éjszakai vezetés gyakorlati fogásait, a technikai kiszolgálásokat és a kisebb hibaelhárításokat hajthatják végre a tatai harckocsizók, hanem alkalmuk nyílik a vasúti szállítás mozzanatait is begyakorolni.

2021_04_01 osztrák harckocsizó kiképzés 005

Az Ausztriában kiképzett katomák fontos szerepet kapnak majd a tatai dandár harckocsivezetőinek felkészítésében. A megszerzett gyakorlati ismeretek nagyban szélesítik az eddigiekben elsajátítottakat, hiszen a magyar katonák azoktól a tapasztalt osztrák oktatóktól, szakjavítóktól tanulhatnak, akik a Leopard 2A4 harckocsi kezelését immár huszonhárom éve oktatják.