Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiállítás a dunkerque-i evakuálás történetéről

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 8. 18:25

A második világháborús Dinamo-hadművelet titkos parancsnoki központját is megtekinthetik a látogatók a doveri kastély június 10-én, pénteken nyíló új kiállításán, amely a brit és a francia erők dunkerque-i kimenekítésének történetét mutatja be páratlan részletességgel az érdeklődőknek.

A brit csapatok 1940. május 27. és június 4. között mintegy 338 ezer katonát mentettek ki a Dinamo-hadművelet keretében a hirtelen előretörő német hadak elől, és vitték őket Angliába a La Manche-csatornán keresztül. A hadsereg evakuálására Nagy-Britannia teljes hadiflottáját mozgósította. A hadihajók mellett halászhajók, a Temze kishajói, bárkák, jachtok is részt vettek a műveletben. A hajók fogadására teherautókból emeltek ideiglenes mólókat a tengerparton.
A doveri fehér sziklák tetején álló kastély alatti alagutakban volt a hadművelet parancsnokságának titkos központja, ezeket most megnyitják a látogatók előtt.

A kiállítás elkészítését két év kutatómunka előzte meg, egyebek között összegyűjtötték a dunkerque-i csatában illetve a kimenekítési hadműveletben részt vevő brit és francia veteránok vallomásait, az eredeti híradótekercseket, és ezeket is bemutatják a tárlaton.
Angliában a doveri kastélynál nincs jobb hely arra, hogy megismerhessük a dunkerque-i csatát. A Dinamó-hadművelet: dunkerque-i menekítés című kiállításon végigjárhatjuk az alagutakat, a tengerparti strandokat és a parancsnoki központot – idézte Simon Thurleyt, az angol örökségvédelmi szolgálat, az English Heritage vezérigazgatóját a BBC brit közszolgálati műsorszolgáltató.

1595919948
1595919948

 Fotó: www.dailymail.co.uk