Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Malajziát próbálja megkörnyékezni a Rafale

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. június 8. 19:27

A francia Dassault Aviation cég a közeljövőben egy képviseleti irodát hoz létre Kuala Lumpurban, mely lépés nem titkolt szándékkal promótálni kívánja a francia gyár Rafale típusú vadászbombázóját Malajziában. A The Malay Mail különböző védelmi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Dassault 1-2 hónapon belül megnyitja irodáját a maláj fővárosban, mellyel egyértelmű kívánják tenni, hogy a Rafale-t is indítják a maláj királyi légierő (RMAF) többfeladatú harci repülőgép (MRCA) beszerzési programjában.

1595919949
Az előzetes tervek szerint a maláj MRCA tender kiírását hivatalosan a 2011 decemberében megrendezendő Langkawi International Maritime and Aerospace show-n jelentik majd be. A tender elnyeréséért a Rafale mellett versenybe száll a Boeing F/A-18E/F Super Hornet, a Eurofighter Typhoon és a svéd JAS-39 Gripen is. Malajzia századonként 12-18 darab vadászbombázó beszerzését tervezi, melyekkel a korosodó MiG-29N Fulcrumokat váltanák le 2015-ig. A légierő vezetése korábban arról számolt be, hogy kétféle harci repülőgép típust kívánnak csak rendszerben tartani a logisztika egyszerűbbé tétele, illetve a fenntartás, karbantartás költségeinek csökkentése érdekében.

A maláj királyi légierő flottájában a Fulcrumok mellett, 18 darab Szu-30MKM és nyolc F/A-18D Hornet áll hadrendben. Ez utóbbi jelenléte miatt egyes elemzők szerint szinte biztosra vehető a Super Hornet győzelme, a Dassault ugyanakkor ezt nem gondolja ennyire nyilvánvalónak, ezért a képviseleti iroda megnyitásával hamarosan meg is kezdik a Rafale helyi népszerűsítését. A franciáknak már nem ez az első próbálkozásuk Malajzia „megkörnyékezésére": 1993-ban a Mirage 2000-5 típust ajánlották a RMAF számára, a siker érdekében akkor is létrehoztak egy képviseleti irodát Kuala Lumpurban, melyet röviddel a Mirage 2000-5 leszerepelése után be is zártak.

Az Afganisztánban és Líbiában is bizonyított Rafale jelenleg a francia légierőnél és haditengerészetnél áll hadrendben, a típus továbbra is vár első exportsikerére. Erre több országban is van reális esélye, hiszen az Egyesült Arab Emirátusok és Brazília mellett Indiában is számíthat sikerekre. Az indiai légierő MMRCA tenderétől az elmúlt hetekben búcsúzott a két amerikai (Super Hornet és F-16IN), illetve az orosz (MiG-35) és svéd (JAS-39 Gripen) versenyző: a tender elnyeréséért a Typhoon és a Rafale versenyezhet.

1595919950