Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kicsi csapat, nagy tudással

Szöveg: Trautmann Balázs | Fotó: Fölházi Enikő százados és Szabó Lajos zászlós |  2021. július 20. 7:18

Magyarországon járt a NATO Északkeleti Többnemzeti Hadtest (Multinational Corps Northeast, MNC NE) válságkezelő csoportja. A Szczecinből érkezett csapatot Ulrich Hellebjerg vezérőrnagy, a hadtest parancsnokhelyettese vezette.

Ulrich Hellebjerg_kapott (2)

A katonai és civil szakértőkből álló csoport (Engagement Team) feladata igen sokrétű lehet. Telepítése esetén közvetlen kapcsolatba lép a befogadó nemzet kulcsvezetőivel, majd a tárgyalások során tájékozódik a különböző katonai és civil szereplők az adott helyzettel kapcsolatban kialakított álláspontjáról. Ulrich Hellebjerg vezérőrnagy ennek megfelelően több katonai vezetővel - többek között - Mihócza Zoltán altábornaggyal, a Magyar Honvédség Parancsnokság törzsfőnökével és műveleti helyettesével, Garas László vezérőrnaggyal, Lőrincz Gábor dandártábornokkal, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnokával és Denis Tretinjak vezérőrnaggyal, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztályparancsnokság (HQ MND-C) parancsnokával is találkozott. Természetesen nem maradhatott ki a „civil oldal” sem, így a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet, illetve a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezetőivel, kutatóival is megbeszéléseket folytatott Ulrich Hellebjerg vezérőrnagy. További tárgyalásokat tartott - többek között - dr. Simon Lászlóval, a Fejér megye kormánymegbízottjával, valamint dr. Varga Péterrel, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság főkapitányával is.

Az egyik, igen sűrű munkanap délutánján ültünk le beszélgetni Ulrich Hellebjerg vezérőrnaggyal, aki – saját szavai szerint – kifejezetten szokványos katonai pályát futott be a Királyi Dán Hadseregben: szakasz-, század-, majd zászlóalj-parancsnokként is szolgált. 2003-ban Koszovóban, majd 2010-11-ben Libériában, az UNMIL kötelékein belül szerzett nemzetközi missziós vezetői tapasztalatokat. 2018 óta pedig a huszonnégy nemzet együttműködésén alapuló NATO Északkeleti Többnemzeti Hadtest parancsnokhelyettese. S hogy miképp lehet egy ennyire sokszínű csapatot vezetni? Nos, nem szabad elvárásokat támasztani: a folyamatos kommunikáció, az eltérő szakmai és kulturális hátterek figyelembevétele a kulcs – hiszen mindenki hozzá tud tenni valamit a közös megoldáshoz.

Ulrich Hellebjerg vezérőrnagy (2)

A COVID-19 vírus okozta járványhelyzet leküzdésére is született megoldás. Mint a vezérőrnagy elmondta: a hadtest parancsnoksága alapvetően „házon kívül” dolgozik, hiszen a konferenciák, a munkamegbeszélések, a gyakorlatok a valós világban zajlottak eddig. A koronavírus okozta helyzetben ezen tevékenységek döntő többsége az online térbe helyeződött át – és a tapasztalatok szerint egy része a továbbiakban is itt maradhat. „Amik viszont a tapasztalatok szerint virtuális térben nagyon nehezen működnek, azok a bizalomerősítő, kapcsolatépítő személyes találkozók. De a munkamegbeszéléseket, így a rendszeres reggeli parancsnoki tájékoztatókat is hatékonyan és gyorsan lehet online lebonyolítani. Az online munkának azonban korlátai is vannak” - emlékeztetett a vezérőrnagy. Hozzátette: a home-office sokszor jelent megoldást, de amikor minősített rendszerekkel kell kommunikálni, akkor már szükséges az irodai munkavégzés. Emellett a fizikai elkülönítésre is figyeltek. A parancsnokság állománya két csapatra osztva, kéthetes rotációban, egymástól elkülönülve dolgoztak Sławomir Wojciechowski altábornagy, az MNC NE parancsnoka és Ulrich Hellebjerg vezérőrnagy vezetésével. Természetesen emellett nagy hangsúlyt fektettek a megfelelő védekezésre is - egyebek mellett - a személyek közötti távolságtartásra.

A szakértékből álló csoport az MNC NE parancsnoksága eszköztárának egy fontos eleme. Ez nem egy előretolt parancsnoki állás: a csoport egy problémás területre elsőként érkezve az információk begyűjtésével és feldolgozásával foglalkozik, hogy segítse a parancsnokságot a helyzet pontos megértésében, értékelésében. Emellett szerepet kap a stratégiai kommunikáció támogatásában is. A különböző területek specialistáiból álló csoportot az MNC NE parancsnoka vagy parancsnokhelyettese vezeti, s a helyi katonai és polgári vezetőkkel - nem kormányzati szervezetekkel - például kutatóintézetekkel, „agytrösztökkel” párbeszédet folytatva igyekeznek minél pontosabb képet kialakítani a felmerült helyzetről. A vezérőrnagy azonban fontosnak tartotta leszögezni: a parancsnokság sem alszik, folyamatosan tájékozódik a balti országokban. „Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon működő, NATO-erőket integráló elemek (NATO Force Integration Unit, NFIU) a mi szemeink és füleink. Akkor, amikor egy helyzet miatt szükségessé válik a csoport kihelyezése egy országba, akkor is a helyi NFIU vezetésével dolgoznak együtt a helyzet jobb megértéséért, a tiszta kép megalkotásáért” - tette hozzá a vezérőrnagy.

Ulrich Hellebjerg vezérőrnagy (5)

Ezt gyakorolták Magyarországon a most először tíz fős állományra szűkített csoport tagjai. „Az eddigi tapasztalataink szerint kiváló programot tartottunk, a magyar NFIU szakembereivel szoros együttműködésben. Nagyon jó kapcsolatot tudtunk kiépíteni azokkal a szervezetekkel, intézményekkel, akikkel találkoztunk. S azt is le kell szögezni, hogy a magyar haderő egy nagyon hosszú utat tett meg, ha a modernizációról, a haderőfejlesztésről beszélünk. Lenyűgöző, amit már eddig is elértek” -tette hozzá Ulrich Hellebjerg.

S az is figyelemre méltó, amit a magyar NFIU elért: „Ők valóban a mi belépési pontjainkat jelentik minden olyan országban, ahol működik ez a szervezet. A magyar szakemberek kiválóan működő kapcsolatokkal rendelkeznek a polgári hatóságok, szervezetek felé: nélkülük a csoport és a parancsnokság sem tudná olyan színvonalon végezni a munkáját, mint azt teszi nap mint nap. Tudom, hogy számos felelősségi területet kell ellátniuk, de úgy gondolom, mindezekkel megbirkóznak és kiváló munkát végeznek” - hangsúlyozta.

Ulrich Hellebjerg vezérőrnagy (1)
Kapcsolódó cikkek