Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kijárási tilalom Kirgizisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 13. 13:21

A kirgiz államfő elismerte, hogy a kormány elvesztette az ellenőrzést a negyedmilliós Os város felett. Vasárnap állandó kijárási tilalmat rendelt el Osban, valamint két másik déli körzetben az átmeneti kormány. Korábban csupán éjszakára volt érvényben hasonló intézkedés.

A kirgiz belügyminisztérium közleménye szerint Os városában, Kara-szu és Aravan körzetben 24 órás, egész napos kijárási tilalmat rendeltek el.

A legfrissebb adatok szerint a többségi kirgizek és az üzbég kisebbség közötti, a múlt péntek óta tartó összetűzéseknek 82 halálos áldozata, több mint ezer sebesültje van.

Dzsalalábádban vasárnap is tartottak az előző nap kezdődött zavargások. Jelenleg a helyi lóversenypálya, a városi egyetem környékén nagy tömegek gyülekeznek. A lakosok barikádokat emeltek, hogy megvédjék lakóépületeiket a támadásoktól.

Az útakadályok miatt nincs tömegközlekedés, a városközi közlekedés is szünetel. Zárva tartanak az üzletek és a piacok, már mutatkoznak az élelmiszerhiány első jelei. Több boltot kifosztottak. Számos negyed fölött sűrű füst gomolyog.

A tömeg korábban felgyújtott egy egyetemi épületet, és megostromolt egy rendőrőrsöt. Ez utóbbi helyről és egy laktanyából fegyvereket raboltak, illetve egy páncélozott járművet. Egyes értesülések szerint az emberek Os városába indultak.

Roza Otunbajeva ügyvezető államfő szombaton elismerte, hogy a kormányzat elvesztette az ellenőrzést Os város felett, és most csapatokat és helikoptereket vezényel a 250 ezres lakosságú városba a zavargások megfékezésére.

Otunbajeva szombaton katonai segítséget is kért Oroszországtól, de Moszkva közölte. hogy nem kíván beavatkozni a közép-ázsiai ország belpolitikai konfliktusába.

Nyugalomra intett vasárnap Kirgizisztánban az Iszlám Konferencia Szervezete (ICO), miután a volt szovjet köztársaságban legkevesebb 82 ember meghalt a kirgiz-üzbég összecsapásokban.

Ekmeleddin Ihsanoglu, a dzsiddai (Szaúd-Arábia) székhelyű pániszlám szervezet főtitkára közleményt adott ki, s ebben “a nyugalomhoz való azonnali visszatérést" sürgette Os térségében. Arra biztatta az országban élő népeket, hogy “tegyenek tanúbizonyságot visszafogottságról, és éljenek továbbra is békében egymással".

Címkékhelikopter