Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiképzés: tavaszig csak tanteremben

Szöveg: Szűcs László |  2010. október 29. 7:18

Befejezte utolsó, az idei éves kiképzési tervben rögzített szakkiképzését is az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadihajós alosztálya. A katonák a téli hónapokban csak laktanyai felkészítéseken vesznek részt. Folytatás tavasszal…

Feszített volt az október az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred hadihajós alosztálya számára. A katonák több kiképzési foglalkozáson is részt vettek az elmúlt hetekben. Szilágyi Zsolt alezredes, az alakulat parancsnokának hadihajós helyettese a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: október 4–6. között hajtották végre az aknamentesítő (AM) hadihajók bemérését – magyarán: a hadihajókba szerelt mágneses eszközök kalibrálását – a Solt közelében található úgynevezett bemérő öbölben. Ezt, a minden évben kötelezően végrehajtandó feladatot szakharcászati gyakorlással kötötték össze, amelynek során a hadihajós katonák az aknamentesítési feladatokat gyakorolták.

A bemérést követően szokásos, őszi lőgyakorlaton vettek részt a hadihajósok a Veszprém közelében található úgynevezett „nullaponti" lőtéren. Az október 18–21. között végrehajtott kiképzési foglalkozás érdekessége az volt, hogy kipróbálhatták az új típusú, légvédelmi lőszert is – mondta Szilágyi alezredes, hozzátéve: a kísérleti céllal ellőtt kétszáz darab lőszer jól vizsgázott, semmiféle problémát nem tapasztaltak a hadihajósok a használata során. Éppen ezért azt tervezik, hogy a jövő év tavaszán megrendezendő következő légvédelmi lőgyakorlaton is használni fogják ezt a lőszertípust.

A hadihajósokat érintő harmadik jelentős esemény az AM–22-es, ÓBUDA névre hallgató, aknamentesítő hadihajó kisólyázása volt október 12–26. között, az újpesti hadikikötőben. A hadihajós katonák e két hét alatt végezték el a hajón szükséges karbantartási munkálatokat – tudtuk meg az ezred parancsnokhelyettesétől.

1595909413
 

Fotó: Archív