Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína szerint hadserege nem jelent veszélyt Ázsia biztonságára

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. június 6. 9:09

A kínai hadsereg ereje húsz évvel elmarad az amerikaiak szintjétől, és bár a haderő új képességeket fejleszt, nem jelent veszélyt Ázsia biztonságára – jelentette ki a kínai védelmi miniszter június 5-én, vasárnap.

A Szingapúrban rendezett katonapolitikai tanácskozáson Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) hangoztatta, hogy a kínai hadsereget soha sem vetik be agresszív célokra szomszédai ellen. Mint mondta, egyesek úgy vélik, hogy Kína gazdaságának erősödése katonai veszélyt jelent.

„Kína soha nem fog hegemóniára vagy katonai terjeszkedésre törekedni. Ilyen ünnepélyes ígéretet tett a nemzetközi közösségnek a pekingi kormány" – fogalmazott a miniszter az évente megrendezett fórumon.

Liang Kuang-lie a legmagasabb rangú kínai vezető, aki a tíz éve kezdődött tanácskozássorozaton részt vesz.

A konferencián a politikus igyekezett csökkenteni az utóbbi idők megnövekedett kínai katonai költségvetésének jelentőségét, mondván, az még így is a fejlett országoké mögött kullog. Fegyveres erőik modernebbek és fejlettebbek lettek, ugyanakkor még mindig van egy nagy szakadék, egy „generációs szakadék" – tette hozzá a kínai védelmi miniszter.

CímkékKAIA