Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A vasminiszterre emlékeztek

Szöveg: Szűcs László |  2011. június 6. 10:13

Immár több mint egy évtizede annak, hogy a katonai közlekedési szolgálat napját Baross Gábor egykori közlekedési miniszter születésének napján, június 6-án ünneplik. Idén – június 3-án, pénteken – a Magyar Honvédség közlekedési szakemberei ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg a „vasminiszterről”.

Június 6. a katonai közlekedés napja. 162 évvel ezelőtt, 1848-ban, ezen a napon született Baross Gábor, a dualizmus korának kiemelkedő gazdaság- és közlekedéspolitikusa.
Baross Gábor – aki 1889 végén lett a Közmunka- és Közlekedésügyi Minisztérium vezetője – nevéhez fűződik a vasútvonalak nagy részének államosítása, a vasúti hálózat továbbfejlesztése, a vagon- és mozdonypark növelése, valamint a zónadíjszabás megalkotása.

Emellett kiépítette Fiume kikötőjét, fejlesztette a dunai hajózást, és – mint példaképe, Széchenyi István – foglalkozott a Vaskapu szabályozásával.

Az első modern úttörvény megalkotásával jelentős mértékben hozzájárult az elmaradott gazdasági élet fejlesztéséhez.

Megreformálta, új alapokra helyezte a a pénzügyi, a személyzeti és irányítási problémákkal küzdő MÁV-ot.

A vasszigorral véghezvitt átszervezés, a modern vasúti szakképzés a Vasúti Tisztképző Tanfolyam felállítása, a vasúthálózat és a járműpark további fejlesztése eredményeképpen ugrásszerűen növekedett a személy és teherforgalom és ezzel arányosan a MÁV bevétele is.

A vasúttársaság stabilitásának megteremtése a honvédelem érdekeit is szolgálta, hisz csak egy pénzügyileg biztos alapokon álló, megfelelően képzett szakemberek által működtetett, modern járműparkkal rendelkező, fejlődni és fejleszteni is képes vállalat tudta maradéktalanul biztosítani a Honvéd Vezérkar által megfogalmazott és a politikai vezetés által jóváhagyott katonai, honvédelmi igényeket.

Baross Gábor Széchenyi István közlekedéssel kapcsolatos reformeszméinek megvalósítójaként érdemelte ki kortársaitól a „vasminiszter" jelzőt.

A Magyar Honvédség Katonai Közlekedési Központ munkatársai, mint minden esztendőben, idén is megemlékeztek a szolgálat napjáról. Június 3-án, pénteken ünnepi állománygyűlést tartottak a Honvédelmi Minisztérium Lehel utcai objektumában.

 Fotó: Archív