Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kína védi szuverenitását

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 12. 10:46

A kínai elnök felszólította országa hadseregét, hogy ,,rendíthetetlenül védje” az ország szuverenitását. Ennek előzménye, hogy incidens történt Kína és az Egyesült Államok között a Dél-kínai-tengeren.

Hu Csin-tao (Hu Jintao) nyilatkozata a szóban forgó esetre való utalás nélkül a Zsenmin Zsipao (Renmin Ribao) kínai pártlapban jelent meg.

Az amerikai haditengerészet Impeccabble nevű hajója a kínai hatóságok szerint engedélyük nélkül tartózkodott a minap a Hajnan (Hainan) szigettartomány közeli vizeken. Az Egyesült Államok viszont azzal vádolta meg Pekinget, hogy kínai hadihajók nemzetközi vizeken zaklatták a fegyvertelen kutatóhajót.

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter megállapodott kínai kollégájával szerdán Washingtonban arról, hogy csökkenteni kell a két ország közötti feszültséget, és el kell kerülni a hasonló incidenseket.

Az amerikai kémhajó és a kínai vízi járművek Dél-kínai-tengeren történt incidense ellenére az amerikai haditengerészet továbbra is szívesen látott vendég a kínai haditengerészet jövő hónapban megrendezendő vízi parádéján – mondta Csang Tö-sun (Zhang Deshun) vezérőrnagy, a kínai haditengerészet helyettes vezérkari főnöke a China Daily kínai napilapnak adott interjújában.

A kínai haditengerészet több mint harminc országot – köztük olyan nagyhatalmakat mint az Egyesült Államok és Oroszország – hívott meg az április 23-án tartandó parádéra, amellyel a kínai haditengerészet 60 évét kívánják megünnepelni.

“A kínai haditengerészet a Hajnan szigettartomány közeli vizeken történteket továbbra is elszigetelt eseményként kezeli, amely nem befolyásolhatja hátrányosan a más területeken meglévő kapcsolatokat" – hangsúlyozta a vezérőrnagy.