Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínába látogatott az amerikai vezérkari főnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. július 11. 8:21

Az amerikai hadsereg egyesített vezérkarának főnöke arra kérte július 10-én, vasárnap Pekinget, hogy a távol-keleti térség biztonsága érdekében vesse latba befolyását az észak-koreai rezsimnél. Mike Mullen négynapos kínai látogatása megkezdésekor úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy a kínai vezetők szoros kapcsolatot ápolnak Phenjannal, hatni tudnak rá, és fontos lenne, ha folytatnák ezt a gyakorlatot.

Észak-Korea és az észak-koreai vezetés csak egy dologban kiszámítható, jelesül, hogy folytatni fogja a provokációkat, amelyek – mondta a tábornok – manapság veszélyesebbek, mint a múltban voltak.

Mike Mullen pekingi látogatásán hangsúlyozta, hogy országa a továbbiakban is fenn fogja tartani jelenlétét a Dél-kínai-tengeren, és szorgalmazza a területi viták békés rendezését. Hozzátette, hogy Washingtont aggasztják a térségbeli szigetek birtoklásával kapcsolatos nézeteltérések. Az Egyesült Államok tart attól, hogy az ott zajló incidensek olyan konfliktust robbanthatnak ki, amilyenre senki se számít – mondta.

A Dél-kínai tengeren fekvő két szigetcsoport – elterjedt nevük szerint a Spratly-, illetve Paracell-szigetek – hovatartozása régóta feszültséget okoz a térségbeli országok viszonyában. A jelenleg többségükben vietnami, illetve fülöp-szigeteki ellenőrzés alatt lévő szigetekre – amelyek környéke olajban és földgázban gazdag terület – összesen öt környező ország tart igényt teljesen, vagy részben.

Címkékgyakorlat