Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai és afrikai migrációs trendek

Szöveg: Kecskeméti József |  2009. december 13. 15:17

Magyarországon a kínaiak migrációja, illetve az ország gazdasági trényerése egybeesett. Volt idő, amikor negyvenezer kínai élt hazánkban, mára számuk tízezer körül alakul. Az első afrikaiak a hetvenes-nyolcvanas években érkeztek hozzánk, főként tanulási szándékkal. Az Európába menekülők főként Afrika szarvától indulnak.

A Magyarországra irányuló kínai migráció nem független az ország gazdasági „nyomulásától". Erről Huszty András egy szakmai beszélgetésen azt mondta: hazánk és Kína viszonylatában a teljes áruforgalom eléri a 7,5 milliárd dollárt, amiből 6 milliárd az import, s csupán 1,5 milliárd az export. A kormánymegbízott hozzátette: a behozatalból a magyar piac 1,2-1,5 milliárd dollárnyi árut vesz fel, a maradék (feldolgozás után) híradástechnikai, illetve gépipari alkatrészek formájában az európai piacra utazik tovább. Ugyanakkor a magyar kivitel nem növelhető, hiszen sem áru, sem pedig (ipari) kapacitás nincs hozzá. A magyar-kínai migrációban a legfőbb gond, hogy nem ismerjük egymást – fűzte tovább mondanivalóját Huszty András. Ezt jelzi, hogy miközben Magyarországon csak száz fizetős kínai diák tanul, addig Hollandiában például 25 ezer, s nem mindegy hányan viszik az ország hírét szülőhazájukba.

Magyarországon a migráció és Kína gazdasági térnyerése együtt zajlott – mondta Salát Gergely, a Modern Kína-kutatási Központ vezetője. A hazánkban tartózkodó kínaiakról csupán egy-két kisebb tanulmány készült, átfogó kutatás nem. 

A KSH adatai szerint egyébként 2008-ban 10,2 ezer kínai volt hazánkban. Becslések szerint ennél többen, mintegy 15-20 ezren tartózkodhatnak Magyarországon. Mellettük még mintegy háromezer vietnámi tartózkodik hazánkban, ők azonban nem szeretik „hirdetni" magukat – fogalmazott Salát Gergely, aki szerint teljesen megalapozatlanok azok a vélekedések, hogy akár 40-100 ezer kínai tartózkodna Magyarországon. Ez már csak azért sem lehetséges, mert az itt lévőknek 99 százaléka foglalkozásából (kereskedelem, vendéglátás) adódóan szem előtt van.

Az itt tartózkodó kínaiak száma eltörpül az összes migráns között – fogalmazott a szakember, aki ugyanakkor hozzátette: az ezredfordulót követően némileg nőtt az itt tartózkodók száma. Míg 2001-ben 6900 kínai volt hazánkban, addig 2008-ra ez a már említett 10.200-ra nőtt. Ugyanakkor a kilencvenes években ennél jóval többen, mintegy negyvenezren éltek itt. Salát Gergely hozzátette: 76,5 százalékuk Budapestre van bejelentve. A vietnámiaknál ez még koncentráltabb, hiszen 99 százalékuk él a fővárosban. A kínaiak 94 százaléka kereskedelemből él, míg 12 százalékuk éttermet is visz. Magyarországon egyébként kétezer kínai vendéglő van. Az itt lévő kínaiak zöme 30-45 év közötti, gazdaságilag aktív. Az itt tartózkodó kínaiak nem nagyon folyamodnak állampolgárságért, illetve nem is igen kapnak. Évente egy-két, maximum egy tucat példa van erre, főként vegyes házasságok révén.

Csak tranzitország vagyunk

1986 előtt nemigen tartózkodtak kínaiak Magyarországon – mondta Salát Gergely. Ezt követően Kínában könnyebb lett útlevélhez jutni, s Mandzsúriában egy batyus kereskedőréteg alakult ki. Ez eleinte főként a Szovjetunió keleti részébe ment kereskedni, majd az évek múlásával egyre nyugatabbra, de még mindig a Szovjetunión belül kezdett kalandozni – magyarázta a kínai migráció történetét a szakember. 1988-ban hazánk és Kína eltörölte a két ország közötti vízumkötelezettséget, ám a várakozásokkal ellentétben túristák nem érkeztek Magyarországra. Az 1989-es Tienenman téri vérengzés után a vállalkozók egy része elbizonytalanodott. Nem is annyira a véres leszámolások miatt indult meg a migráció, hanem abból a félelemből fakadóan, hogy egy keményvonalas kínai vezetés kerül hatalomra, amit gazdasági visszarendeződés követ – emelte ki Salát Gergely. Magyarország kézenfekvő volt, hiszen nem kellett vízum, s elég volt felszállni a Transzszibériai Expresszre. Ezzel egy időben hazánkban magas infláció, s nagy munkanélküliség volt, az embereknek pedig olcsó könnyűipari termékekre volt szüksége. Ez is kezére játszott a kínai migrációnak. 1989. és 1992. között egy legalább negyvenezres kolónia jött létre.

 

Ez a korszak volt a kínai migráció aranykora – mondta Salát Gergely, hozzátéve: nem a legszegényebbek jöttek Magyarországra, hanem a középréteg. Ezek a migránsok se politikai, se gazdasági menekültek nem voltak, a gyors meggazdagodás reményében érkeztek ide. 1992. után megcsappant a bevándorlás intenzitása, hiszen Magyarország ismét vízumkényszert vezetett be. A kor és napjaink kínai migrációs modelljét ugyanaz jellemzi. A szakember elmondta: családi alapon történik, ahol a szűkebb, vagy a falu közösségét adó nagycsalád összedobja a kivándorláshoz szükséges pénzt. Mindig fiatal férfit küldenek, aki, ha megvetette a lábát, maga után hívja a családját is. A nagyszámú kínai kirajzás miatt fel szokott merülni, hogy kínai állam támogatja-e a migrációt. Salát Gergely elmondta: arra nincs utalás, hogy lenne mögötte központi akarat, ugyanakkor nem is akadályozzák a kivándorlást. A kínai állami cégek viszont hol áruval, hol pedig hitellel segítették a kivándorolni szándékozókat. A kilencvenes évek végére túltelített lett a piac. Ez és a valutaválság is szerepet játszott abban, hogy hanyatlott az itteni kínai kolónia állapota. A helyzet a kétezres évekre konszolidálódott – mondta Salát Gergely, aki hozzátette: Magyarország tranzitország, a végcél az USA, Nagy-Britannia, illetve Ausztrália.

Ötvenmillió menekült

A magyarországi afrikai migránsok eltörpülnek a többi náció mellett, ugyanakkor vitathatatlanul hazájuk elitjét képviselik – mutatott rá Tarrósy István. A pécsi tudományegyetem Afrika Kutatóközpontjának munkatársa hozzátette: hazánkba először a hetvenes-nyolcvanas években érkeztek afrikaiak,

főként tanulási céllal, célirányos ösztöndíjat szerezve. Számuk 700-800-ra volt tehető. Bár keveset tudunk az itteni kolóniáról, mostanra már zenészek, sportolók is megjelentek közöttük. Olyannyira, hogy egy alacsonyabb osztályú futballbajnokságban szerepel olyan csapat, amit a – bár más-más országból érkezett, de itt élő afrikaiak alkotnak. Olyanok is akadnak az itt tartózkodók között, akik a civil szférában hasznosítják kapcsolataikat. Az itt élő afrikaiak főként férfiak. Tarrósy István elmondta: gyakran családjuk is van, sőt magyarnak tekintik magukat, vagyis kettős identitás jellemzi őket.

A szakember elmondta: kezdetben a szaharai migráció jellemezte a térséget, melynek főként a karavánútvonalakat használták. Azonban a kialakuló új nemzetállamok elvágták a mobilitás hagyományos útvonalait. A hetvenes-nyolcvanas években főként kereskedők és tuaregek adták a migránsok zömét. A folyamatos helyi konfliktusok, illetve háborúk elől menekülők kezdetben Szíriától egészen Egyiptomig mentek. Tarrósy István kiemelte: ez időszakonként meglehetősen nagy tömegeket is érintett, hiszen például az úgynevezett afrikai világháború elől menekülve mintegy ötvenmillióan hagyták el hazájukat. De a Nagy-Tavak térségében, Kelet-Afrikában kirobbant konfliktusok, vagy éppen a kongói háború miatt is sokan kényszerültek menekülésre. Az olajválság idején Líbia válik az új migrációs csomóponttá. A Líbia ellen meghirdetett ENSZ embargó után Moamer Kadhafi új külpolitikát vitt, melynek lényege az volt, hogy az ország nagyobb szerepet akart vállalni a Pánafrikai Unióban, ami nagyobb szolidaritást is jelentett a menekülőkkel.

Mostanra ismét új migrációs csomópontok alakulnak ki Afrikában – mondta Tarrósy István. Ezek közé a kontinens mediterrán, a Niger folyó térsége, vagy éppen, Algéria. Mostanra egyre gyakrabban érkeznek Európába is afrikai menekültek. A Máltát, vagy Olaszországot választók Afrika szarvától indulnak útnak. A szakember szerint egyébként Kína fokozódó szerepvállalása is hatással lehet az afrikai migrációra. Maga a külső-belső vándorlás – ellentétben más nációkkal – egy hónaptól kezdve akár több évig is eltarthat. Európa egyébként 2003-2004. során megváltoztatta az addigi – viszonylag enyhébb – hozzáállását az afrikai migránsokkal szemben, s megszigorította az elbírálást, valamint a határok őrizetét. Ebben némi enyhülést a tömegpusztító fegyverekről szóló Berlusconi-Kadhafi paktum jelentett. Tarrósy István egyébként úgy vélekedett, hogy az afrikai migrációt nem lehet biztonságpolitikai kérdésre leegyszerűsíteni, az annál sokkal komplexebb. Ezt jelzi, hogy az afrikai kormányok szerint a migrációnak gazdasági és kulturális gyökerei vannak.

 

Tarrósy István rámutatott: napjainkban átalakult a menekültek összetétele. Míg korábban a nők szinte egyáltalán nem hagyhatták el falujukat, mivel a hátteret kellett biztosítaniuk az útnak induló férfiak számára, napjainkban egyre több nő választja a migrációt. Ezek főként képzettebbek, s immár nekik biztosítják a hátteret a férfiak. Az utóbbi időben a migráció desztinációja is bővül: mostanra – más országok mellett – már a Dél-Afrikai Köztársaság, vagy éppen a szaharai térség is célponttá lett.