Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínai kínzási módszerek Guantánamón

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. július 3. 9:43

A Guantánamón működő amerikai tengerészeti bázison pontosan olyan “kényszerítő módszereket” alkalmaztak a terrorizmussal gyanúsított emberek kihallgatásakor, amelyeket a kínaiak használtak az amerikai hadifoglyokon a koreai háború idején – írta szerdán a New York Times.

A kihallgatásokra való felkészítés alatt a kiképzők egy, a kínai módszerekről szóló 1957-es amerikai tanulmányt használtak fel szó szerint – csak a címét változtatták meg.

“Kommunista kísérletek hamis tanúvallomások kicsikarására a légierő hadifogságba esett tagjain" – ez a címe Albert D Biderman szociológus tanulmányának, amit a koreai háborúból visszatért hadifoglyok elbeszélése alapján állított össze.

A tanulmányt szó szerint használták fel Guantánamón, mindössze a címét változtatták meg: kommunista kényszerítő módszerek az egyének engedelmességének elérésére.

Carl Levin szenátor, a Szenátusi Fegyveres Erők Bizottságának elnöke New York Times-nak nyilatkozva megdöbbentőnek nevezte a dolgot, különösen azt, hogy olyan technikákat alkalmaznak információk megszerzésére, amelyeket eredetileg hamis tanúvallomások kicsikarására használtak a kínaiak. A védelmi minisztérium szóvivője csak annyit közölt az esettel kapcsolatban, hogy nem nyilatkozhat.

A lap cikke szerint a 2005-ös kongresszusi tiltásig kevés elítélten alkalmazták a kínaiaktól ellesett módszereket: hosszú ideig állásra kényszerítették, vagy extrém hidegnek tették ki a terrorista-gyanús foglyokat. A legkeményebb módszereket Mohamed Katanin alkalmazták, akit azzal gyanúsítottak, hogy ő lett volna a 2001. szeptember 11.-i repülőgépes támadások huszadik gépeltérítője. A férfin, aki ellen májusban elvetették a terrorizmus vádját, többek között az alvásmegvonás és a kényelmetlen testhelyzetbe kényszerítés technikáin kívül további, más “kényszerítő módszereket" alkalmalmaztak.