Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kinevezték az új német vezérkari főnököt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. december 19. 8:31

Egy jelenleg Afganisztánban szolgáló katonát, Volker Wieker altábornagyot nevezte ki a Bundeswehr főszemlézőjévé, ténylegesen a hadsereg vezérkari főnökévé pénteken Karl-Theodor zu Guttenberg német védelmi miniszter. A kinevezett új főszemléző – egy német-holland egység parancsnokaként – még Kabulban tartózkodik.

Elődje, Wolfgang Schneiderhan vezérezredes november végén kényszerült lemondásra, miután a miniszter azzal vádolta őt, hogy nem tájékoztatta kellően az Észak-Afganisztánban szeptember elején német katonai kezdeményezésre végrehajtott és számos polgári áldozatot követelő légicsapásról.

A támadás kivizsgálására parlamenti különbizottság alakult, amely egyes hírek szerint még Merkel kancellárt is meg akarja hallgatni.

Korábban több más német külföldi bevetésben – így Boszniában is – teljesített szolgálatot.Vezérkari főnöki minőségében a Bundeswehr első számú katonájának, illetve a kormány egyik legfőbb katonai tanácsadójának tekintik.

A korábbi főszemléző – a volt védelmi miniszterhez, Franz Josef Junghoz hasonlóan – a kunduzi támadásba bukott bele. A légicsapás a NATO-partnerek szerint is eltúlzott és előkészítetlen volt, s ez az oka annak, hogy a bombázás számos halálos áldozatot követelt. A volt védelmi miniszter azt állította, hogy nem tudott a történtekről, de helyzete tarthatatlanná vált.

Az utód, Karl-Theodor zu Guttenberg azóta szintén belpolitikai támadások középpontjába került, és az ellenzék azzal vádolta őt, hogy a parlament elől fontos információkat hallgatott el. Guttenberg cáfolta ezt, a korábbi vezérkari főnökre hárította a felelősséget, lemondásra kényszerítve őt.