Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kitört a kalózbotrány Oroszországban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 13. 6:23

Orosz lapok szerdán bírálták azt, ahogyan orosz haditengerészek elbántak a Moszkovszkij Unyiverszityet tankhajót május 5-én az Ádeni-öbölben elfoglaló szomáliai kalózokkal. A tényt, hogy a kalózok nem értek partot, a védelmi minisztérium egyik magas rangú forrása közölte kedden.

A Moszkovszkij Komszomolec azt írta, végre kiderült, hogyan értette Dmitrij Medvegyev államfő, amikor az eset kapcsán kijelentette, hogy úgy kell eljárni a kalózokkal, ahogyan az ősök tették: a tíz elfogott, majd szabadon engedett kalóz vízbe fulladt. A tényt, hogy a kalózok nem értek partot, a védelmi minisztérium egyik magas rangú forrása közölte kedden.

A Kommerszant című lap ugyanakkor úgy tudja, hogy az orosz hatóságok még nem zárták le a nyomozást, ami arra utal, hogy a kalózok még akár életben is lehetnek. A kalózokat Oroszországba akarták vinni, de mivel területi vizeken fogták el őket, át kellett volna adni őket a szomáliai hatóságoknak, amelyek gyakorlatilag nem léteznek.

Mihail Vojtenko, a Morszkoj Buletin tengerészeti honlap főszerkesztője a lapnak úgy nyilatkozott: a kalózokat át kellett volna adni valamely közeli ország hatóságainak, vagy legrosszabb esetben a parttól látótávolságban elengedni, demonstrálandó, hogy Oroszország fellép a kalózkodás ellen, de ezt civilizált módszerekkel teszi. Csakis az összecsapások kiéleződéséhez vezethet ugyanis, ami történt – mondta Vojtenko.

Ivan Kapitanyec flottatengernagy, egyebek közt a Balti és az Északi Flotta volt főparancsnoka ezzel szemben úgy vélte: mivel a kalózkodás ügye nem mai keletű, de máig nincs sem jogszabály, sem nemzetközi testület, amely a problémával foglalkozna, a tengerészek az egyetlen lehetséges megoldást választották.

A Kommerszant felidézi, hogy a fegyveres erők propagandistái már pénteken felvetették a méltó megtorlás fogalmát, amikor az orosz igazságszolgáltatás kilátástalannak minősítette a büntető eljárás lefolytatását, és ezért a hadihajó személyzete kénytelen volt megválni a foglyoktól. A védelmi tárca akkor közölte, hogy a kalózokat navigációs és kommunikációs berendezések nélkül szélnek engedték egy gumicsónakon, és hogy rádiójeleik egy óra múltán elhallgattak.

A kalózokra kimondott és a tenger által végrehajtott legsúlyosabb büntetésre tett célzást azóta senki nem erősítette meg, de nem is cáfolta – írta a lap. Egyúttal a nyomozó hatóság szóvivőjét idézve rámutatott: a katonák semmilyen hivatalos tájékoztatást nem adtak a kalózok állítólagos haláláról, ezért a büntetőeljárás megszüntetésének nincs jogi alapja. A Kommerszant szerint tehát nem tudni, él-e, hal-e a tíz kalóz, bár ha partot érnek is, szakértők szerint sorsukat aligha lehet majd követni hazájukban, a polgárháborús Szomáliában.