Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Titkosszolgálati szinten is szorosabbra fűzik a viszonyt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 13. 6:22

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és ukrajnai társintézménye keddtől kétnapos, zárt ajtók mögötti tanácskozást tart Odesszában – tudta meg az Interfax az FSZB területi igazgatóságától. A Kommerszant című moszkvai lap azt az értesülést közölte, hogy a két titkosszolgálat is az együttműködés felújítására készül.

A lap szerint a találkozón megállapodás születhet arról, hogy az FSZB munkatársai újra dolgozhatnak a Fekete-tengeri Flotta krími objektumaiban és az erről szóló, tervezett dokumentum nem határozza meg az orosz elhárítók pontos létszámát, tartalmazza viszont azt, hogy a kiküldendő FSZB-jelöltekről egyeztet a két szolgálat.

A Fekete-tengeri Flotta krímbeli állomásoztatásáról szóló szerződés egy jegyzőkönyve értelmében korábban 19 titkosszolgálati munkatárs őrködött az orosz haditengerészek biztonsága felett. Tavaly decemberben azonban az ukrán fél követelésére távozniuk kellett, és a helyi hatóságok az ukrán titkosszolgálat katonai felderítésére bízták addigi feladatukat.

A Kommerszant jól tájékozott kijevi forrásokból úgy értesült, hogy Moszkva Viktor Janukovics elnökké választása után szinte azonnal felvetette ezt a kérdést. A lap úgy tudja, hogy az FSZB emberei a tervezett megállapodás aláírásától számított egy hónapon belül újból felvehetik a munkát Szevasztopolban.

A készülő dokumentum a korábbi szabályozástól szinte csak a jelöltek egyeztetését illetően tér el. A létszámot ugyan nem határozza meg a dokumentum, de várhatóan a korábbi szabályozást alkalmazzák, amely szerint az a flotta mindenkori létszámától függ.

A Kommerszant úgy tudja: a két titkosszolgálat “barátságának" felújítását fémjelző további jelentős esemény lesz egy kémkedés vádjával januárban Odessza közelében őrizetbe vett FSZB-munkatárs szabadon bocsátása.

Januárban több orosz FSZB-tisztet is őrizetbe vettek azzal a váddal, hogy államtitkot képező adatokhoz próbáltak jutni. Egyikük vizsgálati fogságba került, és az ukrajnai elnökválasztás után megkezdődtek a tárgyalások a sikertelen hírszerző hazatéréséről – írta a Kommerszant azzal, hogy a tiszt talán már otthon is van.

Címkékvizsga