Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiürítettek egy drónbázist az amerikaiak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 24. 18:41

Az amerikai haderő kiürített egy dél-pakisztáni drónbázist, amely az ország északnyugati, törzsi területein aktív tálibok elleni támadások fontos kiindulópontja volt – jelentette a április 22-én, pénteken a CNN egy pakisztáni hírszerzési vezetőre hivatkozva.

A Beludzsisztán tartománybéli Samszi légitámaszpont az iszlám szélsőségesek ellen bevetett, pilóta nélküli repülőgépek indító és üzemanyag-feltöltő bázisa. A támaszpont feladásáról szóló értesüléssel párhuzamosan Pakisztánban egyre erősödik a dróntámadások polgári áldozatai miatt felháborodás.

Egy amerikai pilóta nélküli gép pénteken 25 emberrel, köztük 17 militánssal és 8 civillel végzett. Március 17-én, egy másik pilóta nélküli gép által végrehajtott csapás következtében 44-en vesztették életüket, többségükben civilek.

A CNN pakisztáni forrása nem tudta megmondani, hogy az amerikaiak önszántukból, avagy Iszlámábád felszólítására hagyták-e el a bázist. Az amerikai kormányzat nyilvánosan sohasem ismerte el, hogy dróntámadások kiindulópontjaként használta volna Samszit.

A hírtelevízió által elért amerikai katonai forrás csak annyit volt hajlandó megerősíteni, hogy a légi támaszponton nincsenek amerikai erők, de arra a kérdésre nem válaszolt, hogy korábban voltak-e.

Az amerikai személyzet távozása – ha bebizonyosodik – a Washington és az Iszlámábád közötti viszony elmérgesedését jelzi, amihez a polgári áldozatokkal járó dróntámadások mellett a CIA alkalmazásában álló Raymond Davis ügye is hozzájárult. Az amerikai férfi Lahorban agyonlőtt két pakisztáni állampolgárt.

Arról nincs publikus adat, hogy az Egyesült Államok összesen hány drónbázist tart fenn Pakisztánban és környékén.

A pénteki támadás, amely során egy pilóta nélküli repülő öt rakétát lőtt ki, az ötödik ilyen akció volt az idén. Tavaly az amerikai drónok 111 bevetést hajtottak végre Pakisztánban.

A pakisztáni kormány szerdán nyilatkozatban tiltakozott a drónok bevetése ellen. Iszlámábád szerint a „kontraproduktív" támadások csak megerősítik a terroristák támogatottságát.

CímkékKAIArakéta