Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Botswana svájci Pilatusokat rendelt

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2011. április 24. 16:36

Botswana védelmi minisztériuma a napokban jelentette be, hogy szerződést kötött a svájci Pilatus vállalattal, öt darab PC-7 Mk. II Turbo típusú oktató-kiképzőgép megvásárlásáról. Az üzlet ellenértéke 40 millió svájci frank, azaz 45,2 millió amerikai dollár. Az afrikai ország az új repülőgépekkel a már elavulttá vált Pilatus PC-7-eseket váltja le, melyeket még 1990-ben szerzett be.

A szerződés magába foglalja a hajózók és a műszakiak kiképzését, a pótalkatrészeket, és a földi kiszolgáló berendezéseket is. A gépek leszállítását a gyártó 2013-ra ígérte. Tervek szerint a légierő az új PC-7 Mk.II-eket 25 évig kívánja rendszerben tartani.

Jelenleg a botswanai légierő kiképzési célokra öt darab PC-7-est tart hadrendben.

A PC-7 Mk. II-es az alap PC-7-estől annyiban különbözik, hogy számos PC-9-es részegységet tartalmaz, illetve az erősebb Pratt & Whitney Canada PT6A-25C hajtóművel szerelik. Az alap konfiguráció szerint a PC-7-es hat darab szárny alatti felfüggesztési ponttal rendelkezik, azonban arról, hogy Botswana légiereje ilyen felszereléssel kéri-e a gépeket, vagy sem, egyelőre nincs információ.