Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kiválóan helytálltak a kiskunmajsai kadétok

Szöveg: Galambos Sándor | Fotó: Marton Áron és a szerző felvételei |  2022. június 27. 11:09

Egybefüggő szakmai gyakorlaton vettek részt július 19-25. között a Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium 11. évfolyamát elvégzett honvéd kadétok. Részükre ez a 140 órás gyakorlat a jövő évi érettségi vizsgára bocsátás egyik feltétele. A tábor parancsnoka Telek András kollégiumvezető, önkéntes területvédelmi tartalékos hadnagy volt.

1HÉTFŐ yIMG_8789

A kiskunmajsai középiskola kadétjai június 19-én este érkeztek a kollégiumba, hétfőtől pedig szigorú katonai napirendet tartva teljesítették kötelező szakmai gyakorlatukat. A 6 órai ébresztőt reggeli torna, majd a szolgálatok átadás-átvétele követte. A körletrendek ellenőrzése után pedig a napi feladatokat pontosító eligazításokon vettek részt. A foglalkozások 8 órakor kezdődtek, takarodó 22 órakor volt. Éjszakánkét, kétórás váltásban 2-2 kadét teljesített ügyeleti szolgálatot. A feladatok végrehajtását és a foglalkozások levezetését az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis támogatásával az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj katonái segítették. A tábor költségeit szintén ez a két alakulat finanszírozta.

Ügyeletes tiszti szolgálatot adtak – a napok sorrendjében: Telek András önkéntes területvédelmi tartalékos hadnagy, dr. Rácz Attila önkéntes műveleti tartalékos százados, egyetemi és középiskolai tanár, Tabajdi Berta önkéntes területvédelmi tartalékos hadnagy, tanár, kadét instruktor, Varga Ferenc önkéntes műveleti tartalékos százados és Barta Mária, a kadétok osztályfőnöke. Az ünnepélyes zászlófelvonással kezdődő tábort Nagy Viktor alezredes, a 38. Területvédelmi Zászlóalj zászlóaljparancsnoka nyitotta meg. A napirend betartatását és a feladatok végrehajtását Szőrös Zoltán önkéntes területvédelmi hadnagy, valamint Németh Ottó és Horváth József őrmesterek segítették.

SZOMBAT yIMG_2074

„Kadétjaink kiválóan teljesítették a feladatokat, programokban sűrű, komoly fizikai megterheléseket igénylő napokat tudhatnak maguk mögött” – foglalta össze az egyhetes szakmai gyakorlat tapasztalatait a középiskola tanára, Telek hadnagy. Már a hétfői napjuk is „kemény” volt: a bajai Honvédelmi Sportközpontban végrehajtott lőgyakorlatok után Vidákovics Patrik világbajnok vezetett le a részükre egy thai-box edzést.

Kedden távcsöves kispuska lövészettel kezdték a napot, majd egy airsoft szituációs gyakorlat következett. Délután térképészeti és tereptan foglalkozás volt a program, majd a kollégium parkjában felállították a 63M rajsátrakat, amelyekben aztán az éjszakát is töltötték. Mivel pedig olyan információk érkeztek, hogy „diverzáns akciókra” lehet számítani, a kadétok ezen az éjszakán megkettőzték az őrséget.

Szerdán aztán egy kis kikapcsolódásra is lehetőség nyílt. Az aznapi programok ugyanis a huszár hagyományőrzők bemutatójával, szablyavívással, lovaglással és íjászattal kezdődtek, majd a csongrádi vízisport telepen kenuzással, sárkányhajózással és fürdéssel értek véget.

3SZERDA yIMG_0685

Csütörtök délelőtt az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis tűzszerészei tartottak részükre elméleti és gyakorlati foglalkozásokat. Bemutatták a felderítő és gyakorló eszközeiket, a kadétok bombaruhába öltözhettek, az iskola udvarán pedig megkereshették a földben felejtett fémtárgyakat. A legnagyobb „zsákmány” egy régi kerti csap fedele volt. Délután pedig a város melletti Kiserdőben álcázási gyakorlatot hajtottak végre, majd megcsodálták a Hírös Rescue Team kutyás személykereső és életmentő bemutatóját.

A pénteki nap Szegeden, paintball harcászati gyakorlattal kezdődött, majd megtekintették a röszkei ideiglenes biztonsági határzárat, Ásotthalmon pedig „tájékozódási bunkertúrán” vettek részt. A napot jó hangulatú, tábortűz melletti közös sütögetéssel zárták.

A kiskunmajsai kadétok egybefüggő szakmai gyakorlata szombaton ünnepélyes zászlólevonással zárult, amelyen Hovány István őrnagy, a 38. Területvédelmi Zászlóalj törzsfőnöke köszönte meg a fiatalok fegyelmezett, kitartó helytállását. A megérdemelt 12.-es évfolyamjelzőket pedig a tábor parancsnoka, Telek hadnagy tűzte fel a diákok formaruhájára.

SZOMBAT yIMG_2169

Nyerges Benjámin, a középiskola igazgatóhelyettesének tájékoztatása szerint a szakgimnáziumi képzésben részt vevő kadétok a 12. évfolyam végén a közismereti tárgyakból - magyar nyelv és irodalom, matematika, történelem, idegen nyelv, valamint honvédelmi ismeretek, mint szakmai ágazati tantárgyból tesznek érettségi vizsgát. Ez a vizsga azonban nem jelent részükre szakmai képesítést, a középfokú honvédelmi igazgatási ügyintézői végzettséget csak a 13. évfolyam végén szerezhetik meg. Az érettségizett kadétok közül viszont egyre többen szeretnének továbbtanulni az MH Altiszti Akadémián vagy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Részükre pedig pluszpontot jelent a 12. évfolyam félévekor megszerezett honvédelmi igazgatási ügykezelői alapfokú szakmai végzettség.