Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A befolyásolási műveletek erős hatást fejtenek ki

Szöveg: Ördög Kovács Márton |  2022. június 27. 12:36

„A magyar haderőfejlesztésnek megvannak a nagyon erős katonai szakmai alapjai” - hangsúlyozta dr. Maróth Gáspár, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkára június 27-én, hétfőn, az M1 Ma reggel és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

maroth-gaspar-M1-20220627

A június 28-án, kedden kezdődő kétnapos, soron kívül összehívott madridi NATO-csúcs célja kapcsán az államtitkár elmondta: az orosz-ukrán háború felgyorsított több NATO-fejlesztési folyamatot, amelyek arra készítik fel a védelmi szövetség tagországait, hogy egy adott hadműveleti terv mentén egységesen és összehangoltan reagáljanak egy esetleges támadásra. A szövetség csúcstalálkozóján fő téma a régiónkat is érintő védelmi doktrínák köré épül.

Az Ukrajnában zajló háború a Honvédelmi Minisztérium államtitkára szerint közvetlenül nem befolyásolja az évek óta folyó magyar haderőfejlesztést. „A magyar haderőfejlesztésnek megvannak a nagyon erős katonai szakmai alapjai. Az, hogy hogyan kell összerakni egy haderőt, az egy sokkal stabilabb tudományág annál, mint, hogy egy konfliktus csak úgy felülírja” - húzta alá dr. Maróth Gáspár.

A védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkár a különböző háborúk vonatkozásában elmondta: ezek a konfliktusok a világban nagyon komoly hadiipari fejlesztéseket gyorsítottak fel. „Urgásszerű hadiipari fejlesztéseket látunk. Volt már ilyen a világtörténelemben és sajnos ez mindig háborúk, konfliktusok nyomán kezd kialakulni. Ezek az új technológiák, amelyek megjelennek nagyon komoly, évtizedes hadműveleti doktrínákat képesek felülírni egy pillanat alatt” – mutatott rá dr. Maróth Gáspár.

Az államtitkár a hazai haderőfejlesztés kapcsán kiemelte: ennek során figyelemmel követik az új hadiipari fejlesztéseket és egy folyamatos finomhangolással építik a nemzeti haderőt.

Az Ukrajnába irányuló fegyverszállítmányok kapcsán a honvédelmi tárca államtitkára hangsúlyozta: a különböző szállítmányok nem a NATO és az Európai Unió égisze alatt, hanem az egyes tagállamok szuverén döntései alapján valósulnak meg. „Nincs egy egységes álláspont a NATO-n belül. Nagyon komoly szakmai vita zajlik arról, hogy ennek a konfliktusnak mi lehet a kimenetele, mennyi ideig tarthat és a béke kikényszerítéséhez milyen eszközrendszereket tudunk használni. Azt lehet látni, hogy ez egy nagyon komoly vita az európai és észak-amerikai tagállamok között” – tette hozzá dr. Maróth Gáspár.

A NATO döntésének nyomán, Magyarország keleti határvidékén létrehozott harccsoporttal kapcsolatban a védelempolitikáért és védelmi fejlesztésekért felelős államtitkár kiemelte: hazánk elsőként hozta létre a keleti frontot biztosító harccsoportot, amely a NATO struktúrájába tartozik, de magyar irányítással működik. „A NATO-ban egy komoly érdem volt, hogy amikor a háború kitört, akkor a négy felállítandó, ilyen típusú harccsoportból az elsőt Magyarország hozta létre” – hangsúlyozta dr. Maróth Gáspár, ismertetve, hogy a védelmi szövetség egyéb tagállamai is részt vesznek a harccsoportot érintő kiképzési és felkészítési feladatok végrehajtásában.

Dr. Maróth Gáspár a hazai haderőfejlesztés irányaival kapcsolatban elmondta: az orosz-ukrán háborúban látni, hogy a technikai eszközök, hagyományos fegyverzetek mellett a dezinformációnak nagyon jelentős szerepe van. „Ez az első olyan komoly konfliktus a világban, ahol a nemzetközi erőtérben a befolyásolási műveletek megérkeztek egy professzionális szintre” - fogalmazott. A Honvédelmi Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: a befolyásolási műveletek a médián és a nemzetközi diplomáciai forrásokon, a hamis- és álhíreken keresztül nagyon erőteljes hatást fejtenek ki.

A teljes beszélgetés ide kattintva tekinthető meg.