Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kivívták a Légi Fölényt

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. május 7. 13:46

Hosszabb svédországi „munkalátogatáson” vettek részt a magyar JAS-39EBS HU vadászgépek és kecskeméti pilótáik, s a gépeket kiszolgáló műszaki szakemberek.

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis vadászpilótái a Légi Fölény 2012 gyakorlat során a svédországi Vidsel település mellett kijelölt, nagyméretű, a polgári légi forgalomtól biztonságosan elzárt FMV Vidsel lőtéren hajtottak végre nemrég éles levegő-levegő lövészetet. A magyar Gripenekből hét (öt együléses harci és két kétüléses kiképző/harci változatú) gép települt ki e skandináviai gyakorlat helyszínére. Az éleslövészeten részt vevő tíz pilóta kiváló és jó eredménnyel teljesítette feladatát.

„Történelmi" gépágyú-lövészet

Az AIM-9L/I-1 Sidewinder infravörös önirányítású, rövid hatótávolságú légiharc-rakétákat a Vidsel melletti lőtéren alkalmazták. Ennek oka, hogy e fegyverrendszer hatótávolsága miatt a lövészethez egy fél Magyarország méretű, lakatlan, tajgaszerű erdős terület felett kijelölt légtérre van szükség; ez pedig ott rendelkezésre állt. A cél a Rb06 (MQM-107A) robotrepülőgép által kibocsátott négy, egymás után kiengedett SM 3B típusú infraköteg volt – ennek hőjelét találták meg a Sidewinderek keresőfejei. Beke András őrnagy telitalálattal mutatta meg: mit ér a pilóta, ha magyar.
A gyakorlaton „dörögtek" a gépágyúk is. A Botteni-öböl felett a Gripen 27 mm-es, Mauser BK–27 gépágyúját is használták. A „történelmi", azaz Gripenről először végrehajtott gépágyús lövészet célja egy speciális célzsák volt, melyet a Saab Special Aviation Operations cég élénk sárgára festett, SE-RCA lajstromjelű, Gates Learjet 35A típusú kéthajtóműves gépe vontatott maga után. A több száz méteres kábelhez rögzített, visszacsévélhető célzsák része egy speciális mikrofon is, amely tízméteres körön belül pontosan meghatározza: milyen közel, és milyen irányban haladnak el mellette a lövedékek. A magyar pilóták 15 lövedékes, rövid sorozatokkal céloztak a zsákra. Felkészültségük bizonyságául az átlagos, 12–15 mérhető találat mellett telitalálatot is rögzíthettek.

(A részleteket megtudhatja a Magyar Honvéd magazin május 11-én, pénteken megjelenő számából!)