Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ködgránát a vasútállomáson, lőszerek a turistaúton

Szöveg: Szűcs László |  2010. május 25. 12:55

A 20. héten, azaz május 17–23-a között 28 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 15 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül emberéletet veszélyeztettek.

Hadházi Edina szakaszvezető, az alakulat felderítő részlegének munkatársa a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek idén eddig összesen 843 bejelentést kaptak.

Május 19-én a Fejér megyei Dinnyésről kapták a bejelentést a Magyar Honvédség tűzszerészei, hogy a vasútállomás mellett, pályafelújítás közben világháborús robbanószerkezetet találtak. A Kelemen Ferenc törzsőrmester vezetésével helyszínre érkezett járőr megállapította, hogy egy 81 milliméteres, magyar gyártmányú köd-aknavetőgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a tűzszerészek a közelben kijelölt helyen semmisítették meg.

Május 20-án a Fejér megyei Seregélyesre kellett kivonulniuk a tűzszerészeknek, mivel a 62-es számú főúttól néhány méterre, közvetlenül a vasúti pálya mellett több, a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet került elő. A terület átvizsgálása után a Sulykovszki Róbert főtörzsőrmester vezette járőr három darab, 76 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátot talált és semmisített meg.

Május 21-én Budapesten akadt dolguk a tűzszerészeknek. Az M0-ás autóút Megyeri-hídnál található lehajtója közelében ugyanis egy 105 milliméteres, magyar gyártmányú romboló gránát került elő az útszéli árokból, annak tisztítása közben. A veszélyes szerkezetet a Szalai Attila zászlós vezette tűzszerész járőr a közelben kijelölt helyen semmisítette meg.

 

Május 22-én a főváros IV. kerületéből érkezett a bejelentés a tűzszerészekhez, hogy az Ezred utcában található lakótelep egyik földútján egy világháborús robbanószerkezetet találtak az arra járók. A Kelemen Ferenc törzsőrmester vezetésével helyszínre küldött tűzszerész járőr megállapította, hogy egy köd kézigránát került elő. A szerkezetet a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Május 23-án a Komárom-Esztergom megyei Pilisszentlélek határában, a Fehérkő-kilátóhoz vezető erdei turistaúton találtak az arra járók három darab, feltételezhetően a második világháborúból visszamaradt 7,62 milliméteres lőszert. A helyszínre érkezett tűzszerész járőr – Szalai Attila zászlós vezetésével – a terület átvizsgálása során még közel két kilogrammnyi lőszerhüvelyt is talált. A megtalált háborús eszközöket a tűzszerészek a központi gyűjtőbe szállították.

Ugyanezen a napon a Veszprém megyei Pénzesgyőrből is érkezett egy bejelentés a tűzszerész ügyeletre. Eszerint a település fő utcájában, az egyik
lakóépület udvarán egy 37 milliméteres repeszgránát került elő. A veszélyes szerkezetet a Szalai Attila zászlós vezetésével helyszínre érkezett tűzszerész járőr semmisítette meg.