Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kőkemény téli menetgyakorlaton az egyetemisták

Szöveg: Bihari Zsuzsanna |  2010. február 25. 5:36

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Ludovika Hallgatói Zászlóalja másodszorra is próbára tehette kitartását, erőnlétét és katonai tudását, ugyanis téli menetgyakorlaton vett részt. Az éjszakai menetgyakorlatot katonai alapfelkészítés előzte meg, ahol az évfolyamok a számukra előre megszervezett feladatokat hajtották végre.

Az első évfolyam még a Szentendrén elsajátított készségeket eleveníthette fel. Lőkiképzési, fegyverzettechnikai, tereptani foglalkozásokon kamatoztathatták tudásukat, valamint az álcázás, a különböző tüzelési testhelyzetek, illetve mozgásmódok terepen gyakorlása tették még színesebbé a felkészítést, de az egyik legizgalmasabb pont számukra talán az akadálypályát felváltó sorverseny,csoportverseny volt, ahol különféle kreatív,de erőt igénylő próbákon estek át.

A másodévfolyam az ellenőrző-áteresztő pontokon (EÁP) történő mozzanatokat, vegyivédelmi foglalkozás keretében a járőr feladatokat gyakorolta, valamint különböző harcászati tevékenységeket sajátíthatott el.

A harmadévfolyam már komplex harcászati foglalkozást hajtott végre, teljes téli álcával.

A hamarosan tanulmányait befejező és tisztavatásra kerülő negyedévesek már a tudásukat átadva, a pontokat irányító foglalkozásvezetőként voltak jelen, segítőkészen, de szigorúan végezték munkájukat. Számukra is hasznosan telt a nap, mivel gyakorolhatták parancsnoki teendőiket.

 

Az évfolyamok a vacsorát követő pihenőidőben felkészülhettek az igazi erő-, illetve kitartáspróbára, vagyis a 25 km-es menetgyakorlatra extrém körülmények között. A hallgatók esélyeit nehezítette, hogy esti időpontban kellett végrehajtani a túrát havas, ismeretlen terepen.

Ez azonban nem csak gyakorlat volt, hanem csapatok közötti verseny, ahol a legjobb évfolyam a Ludovika Vándorserleget nyerhette el. Ennek feltételéül szabták, hogy minden csoportnak érintenie kell az ellenőrző pontokat.

Emellett egy másik serleget is felajánlottak a leggyorsabb csapat számára, aminek elnyerésére ún. ,,elit csapatok" szerveződtek,vagyis a legjobb kondícióban lévő hallgatók szálltak harcba a győzelemért.

Ezen a gyakorlaton rendhagyó módon az egyetem néhány civil hallgatója is részt vett, hogy ízelítőt nyerjen a katonai életből. A legbátrabbak a menet végrehajtására is vállalkoztak, sikeresen végre is hajtottak.

 

A leggyorsabb csapatnak az elsősökből alakult ,,elit csapat" bizonyult, míg a legjobb évfolyam címét a másodévesek szerezték meg.

Összességében tehát a hallgatók ismét megtapasztalhatták a határaikat, így egy jellemformáló, tanulságos hétvégén lehetnek túl.

 

Fotó: Dr. Németh András okl.mk.százados, Oláh Gergő