Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kolumbiához hasonlították Mexikót

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. szeptember 10. 9:13

A mexikói politikai elit egyhangúlag visszautasította csütörtökön az amerikai külügyminiszternek azt az értékelését, miszerint a mexikói drogkartellek háborúja miatt a helyzet az országban már olyan, mint Kolumbiában volt húsz évvel ezelőtt.

Barack Obama amerikai elnök is ellentmondott Hillary Clintonnak egy spanyol nyelvű amerikai lapnak adott interjújában. Igazat adnak viszont a külügyminiszternek azok a szakemberek, akik felszámolták a kolumbiai drogkartelleket, és két éve a mexikói hatóságokat segítik a kábítószerbandák elleni küzdelemben.

A mexikói és a közép-amerikai drogkartellek tettei lassan olyasféle lázadás képét mutatják, mint amely húsz évvel ezelőtt alakult ki Kolumbiában, ahol a kábítószer-kereskedők teljes országrészeket vontak az ellenőrzésük alá – jelentette ki Clinton szerda este Washingtonban. Abban az előadásában beszélt erről, amelyet a Külkapcsolatok Tanácsa előtt mondott több témát átfogóan. Ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok még több segítséget ad ezeknek az országoknak a drogkereskedelem elleni harcban.

A mexikói kormány belbiztonsági szóvivője erre reagálva azt mondta: teljesen más a két helyzet. „Mi még időben cselekszünk, ezenkívül Kolumbiában volt olyan időszak, amikor a lázadók az ország területének 40 százalékát az ellenőrzésük alatt tartották."

„Mexikó egy hatalmas ország, egy haladó demokrácia, gyarapodó gazdasággal, így nem lehet a húsz évvel ezelőtti Kolumbiához hasonlítani" – jelentette ki Obama a La Opinionnak nyilatkozva.

Elemzők szerint miközben az erőszakos cselekmények száma egyre csökkent Kolumbiában, a mexikói kartellek az utóbbi években egyre erősebbek lettek, és átvették a kolumbiai bűnszövetkezetektől a drogkereskedelem irányítását. Több mint 28 ezer embert öltek meg Mexikóban azóta, hogy Felipe Calderón elnök 2006-ban hadjáratot indított a kábítószer-bandák ellen. Kormánya szerint az áldozatok magas száma a kartellek sebezhetőségét bizonyítja.