Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tájékoztatók és tapasztalatcsere

Szöveg: hm.gov.hu |  2010. szeptember 10. 8:50

A Honvédkórház-Állami Egészségügyi Központ gyógyító és rehabilitációs szakmai munkáját, az orvosok, szakdolgozók tevékenységét tanulmányozta a Szövetséges Erők Európai Legfelsőbb Parancsnokságán dolgozó Nemzeti Katonai Képviselők 23 fős delegációja.

A magyar nemzeti katonai képviselő, Varga János vezérőrnagy és a német nemzeti katonai képviselő, Bernd Hogrefe dandártábornok vezetésével szeptember 7-én a Szövetséges Erők Európai Legfelsőbb Parancsnokságán dolgozó Nemzeti Katonai Képviselők 23 fős delegációja látogatott el a Honvédkórház-Állami Egészségügyi Központba.

Az intézmény vezetésének képviseletében – a szolgálati okból távollévő dr. habil. Grósz Andor orvos dandártábornok, megbízott főigazgató helyett – a delegáció tagjait dr. Bazsó Péter orvosigazgató és dr. Muzsay Ildikó orvos ezredes, az intézmény Tervezési és Szervezési Osztály osztályvezetője fogadta.

A vendégek látogatásának fő célja a Honvédkórház gyógyító és rehabilitációs szakmai munkájának tanulmányozása, a működés feltételrendszerének, valamint a magyar katonaorvosok és egészségügyi szakdolgozók tevékenységének megismerése volt.

A tájékoztató előadások megkezdése előtt a nemzeti katonai képviselők a vendéglátóikkal együtt, egyperces néma gyászszünettel adóztak az Afganisztánban hősi halált halt magyar katonák emléke előtt.

A résztvevők kölcsönös bemutatkozása után először dr. Bazsó Péter – látványos és részletes előadásában – bemutatta a Honvédkórház megalakításának politikai-gazdasági-társadalmi szükségességét. Beszélt a magyar egészségügyi rendszerben elfoglalt szerepéről, az ellátási kötelezettségeiről. Ismertette az 1940 ággyal rendelkező intézmény szervezeti felépítését, a telephelyeket, a működés és a gyógyító munka feltételrendszereit, az intézmény – megalakulásától napjainkig mért betegforgalom – statisztikai adatainak alakulását.

1595907059
 

Dr. Muzsay Ildikó orvos ezredes nagy érdeklődés mellett megtartott előadásában, tájékoztatta a magas rangú vendégeket a Honvédkórház történetéről, a gyógyító munkában résztvevő katonaállományú orvosok, szakdolgozók létszámáról és feladatrendszeréről. Beszélt a védett és az állami vezetők egészségügyi ellátásáról, az intézmény nemzetközi kötelezettségeiről, valamint a NATO és más nemzetközi szervezetek által vezetett szövetségi, valamint hazai katonai és rendvédelmi feladatok végrehajtásában vállalt aktív részvételről.

A tájékoztató után a nemzeti katonai képviselők tanulmányozták a Sürgősségi Betegellátó Osztály, a Központi Radiológiai Diagnosztikai Osztály munkáját, és őszinte elismeréssel nyilatkoztak a XXI. század modern korát megjelenítő logisztikai robotok rendszeréről, illetve azok működtetéséről.

A látogatás a katonai és orvos-szakmai kérdések kötetlen és jó hangulatú megvitatásával, tapasztalatcserével zárult.

1595907059
 

1595907059
 

1595907059
 

Szöveg: Cserenyecz Béla nyá.ezredes
Fotó: Soltész Gábor