Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Konferencia a tervezés jegyében

Szöveg: MHP HSZ (KM) | Fotó: a szemlélőség felvételei |  2021. január 18. 16:12

Háromnapos főtervezői konferenciát szervezett a Magyar Honvédség Parancsnoksága Különleges Műveleti Szemlélőség január közepén, Szolnokon. A konferencián az idén májusra tervezett, Black Swan 2021 elnevezésű nemzetközi különleges műveleti gyakorlatot készítették elő, amelyen hét ország különleges műveleti katonái vesznek majd részt.

konferencia (7)

A Magyar Honvédség számos katonai alakulata mellett, Ausztria, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia és az Amerikai Egyesült Államok kijelölt összekötő tisztjei is képviseltették magukat a tervezői eseményen. A résztvevők nagy létszáma miatt – figyelembe véve a járványügyi szabályokat – volt, aki személyesen vett részt a tanácskozáson és olyan is, aki virtuálisan csatlakozott a tervezéshez.

Az eseménnyel párhuzamosan Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (Regional Special Operations Component Command – R-SOCC ) munkacsoport ülést is szervezett a szemlélőség, együttműködve a partner nemzetek - azaz Ausztria, Horvátország, Szlovákia, Szlovénia - képviselőivel.

A főtervezői konferenciát Szekeres Zoltán ezredes, míg az R-SOCC munkacsoport ülést Váczi Norbert alezredes nyitotta meg. A különleges műveleti gyakorlatokat mindig alapos tervezési folyamat előzi meg, mivel elengedhetetlen a részletek aprólékos kidolgozása. „Májusig még rengeteg feladat áll a különleges műveleti erők előtt” - fogalmazott Sándor Tamás vezérőrnagy, különleges műveleti haderőnemi szemlélő, aki megköszönte a konferencia résztvevőinek munkáját.