Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kongó legrettegettebb hadurai bíróság előtt

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. november 24. 12:29

Megkezdődött kedden a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) két hadúr pere: a vád szerint háborús bűntetteket követtek el a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A 39 éves Mathieu Ngudjolo és a nála nyolc évvel fiatalabb Germain Katanga hét rendbeli háborús bűncselekmény és három rendbeli emberiesség elleni bűntett miatt áll bíróság előtt.

A vádiratban többek között civilek lemészárlása, tömeges nemi erőszak és gyerekek kényszersorozása szerepel. A keddi első tárgyalási napon mindketten tagadták a terhükre rótt cselekményeket.

A vád szerint 2003 februárjában a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén, Ituri régióban parancsot adtak félkatonai alakulatuknak egy falu lerohanására. Bozótvágó késsel felszerelkezett embereik – köztük gyerekek – több mint 200 civilt lemészároltak,

1595893836
nőket erőszakoltak meg, és fosztogattak.

Az Ituriban dúló harcok elsősorban a vidék arany- és gyémántlelőhelyei feletti ellenőrzésért folytak.

A két vádlottat a kongói kormány fogta el, és adta át a nemzetközi bíróságnak. Az ICC a nemzeti igazságszolgáltatás kiegészítésére jött létre: csak akkor gyakorolhatja joghatóságát, ha az adott ország bíróságai nem hajlandóak vagy nem tudnak kivizsgálni a népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, háborús bűncselekményekkel kapcsolatos vádakat.

Ez a második per a 2002-ben felállított állandó nemzetközi törvényszéken. Az ICC négy olyan ügyet vizsgál, amelyben a bűncselekményeket a Kongói Demokratikus Köztársaságban követték el, emellett egy-egy ugandai, szudáni és közép-afrikai ügyben is vizsgálódik.

Címkékjogvizsga