Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Könyv a KGST hadiipari együttműködéseiről

Szöveg: Kánya Andrea |  2010. május 19. 20:51

A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban mutatták be Germuska Pál Vörös arzenál című kötetét. A könyv szigorúan titkos levéltári források alapján született, és kimerítő alapossággal mutatja be a szovjet blokk országai közötti nemzetközi gazdasági és hadiipari együttműködés történetét.

A könyvbemutatón Dr. Szenes Zoltán nyá. vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar korábbi főnöke hangsúlyozta: a könyv megszületését több éves kutatómunka előzte meg. A vezérezredes szerint a KGST-ről szóló történeti kutatásban kiemelkedő pont a Magyar Honvédség haditechnikai ellátásának kérdése. Mint mondta, a kötetnek számos üzenete van, elsősorban a KGST-n belüli gazdasági alapon szerveződött együttműködés, de a kötet elemzi a különböző konfliktusokat is, az érdekérvényesítések folyamatát is.

„Ha az ideológiai mázt félretesszük, akkor azt mondhatjuk, hogy az együttműködési problémák ugyanolyan fajsúlyosak a mai világban is", mondta. Hozzátette: a kötet végigvezeti ezen együttműködések fejlődési pontjait. Példaként az egyesített fegyveres erők költségszervezetének, valamint a haditechnikai testület egyesítését emelte ki. 

1595902219
Szenes Zoltán hangsúlyozta, a szervezeti kiépülés fontos lépés volt, így nem véletlen, hogy előtérbe kerültek az integrációs kérdések.

A vezérezredes kiemelte, hogy a kötet biztonságpolitikai szempontok szerint is elemzi a korszakot, és az ezt befolyásoló tényezőket is megismerheti a olvasó.
„A katonai-politikai szervezetnek, egy szövetségnek meg kellett oldani az anyagi, technikai, logisztikai problémáit. A szovjet rendszerben a kérdés tulajdonképpen egyszerű volt, hiszen akkor még erőviszony alapján számolták a szükségleteket", fejtette ki, majd hozzátette: e rendszert állandóan feszegette az érdekkülönbség.

A bemutatón Honvári János egyetemi docens is méltatta a kötetet. Mint rámutatott, az író  – aki az 1956-os Intézet munkatársa is – sosem volt katona, mégis régóta vonzza a téma, hiszen már szakdolgozatát is az 1956-os munkásőrségről írta, első kötete pedig az Indusztria bűvöletében címmel jelent meg.
„Új kötetének témája igen nehéz, a források nehezen felkutathatók. A KGST történetének pedig nincs is komoly feldolgozása, főleg ami a hadiiparral kapcsolatos", mondta a docens. Kifejtette, a KGST-vel kapcsolatban számos sztereotípia él, melyeket a könyv eloszlathat. Mint elmondta, az író sok primer levéltári forrást dolgozott fel a KGST 1949-es alakulásától egészen megszűnéséig: elemzi a kritikus pontokat – például az 1968-as csehszlovák függetlenségi törekvéseket is -, de részletezi a Hadiipari Állami Bizottság tevékenységét is, ahogyan a katonai termelés kérdését. Kiemelte, a kötet hosszan foglalkozik Magyarország fegyverexportjával, majd a rendszer bukásával, és a hadiipari körzetek kapacitásának csökkenésével is.

A könyvbemutatón Germuska Pál elmondta: a művön csaknem négy évig dolgozott. Köszönetet mondott a Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak (mely társfinanszírozója is a kötetnek), Horváth Miklós témavezetőnek, a Hadtörténeti Irattárnak és a Központi Levéltárnak is, végül pedig kiemelte: nagyjából 80-100 KGST-jegyzőkönyv áll rendelkezésre, a kötethez csaknem 20 ezer fénymásolt oldalt használt fel és böngészett át, hogy a Vörös arzenál megszülethessen.

1595902219
1595902219

Fotó: Dévényi Veronika