Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kórháztámadás Srí Lankán – csaknem ötven halott

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. május 12. 11:17

Negyvenkilenc beteg meghalt egy tábori kórházat ért tüzérségi támadásban kedden Srí Lanka északkeleti, polgárháborús övezetében – közölte egy helyi kormányforrás.

Egy akna csapódott be reggel a Mullivaikalban lévő kórház betegfelvételi részlegén. A halottak száma valószínűleg növekedni fog, mert az 56 sebesült között sokaknak súlyos fej- és gyomorsérülései vannak – mondta Turairadzsa Varataradzsa doktor, aki jelenleg a kormány legmagasabb rangú egészségügyi tisztségviselője a térségben.

A kórházat ért találatról előzőleg a tamil lázadók is beszámoltak, akik a kormányerőket tették felelőssé a támadásért és a civilek haláláért.

A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű lázadószervezet hétfőn a Tamilnet.com honlapon azt állította, hogy a hét végén 3200 ártatlan civil vesztette életét a hadsereg támadásaiban.

A kormány tagadta, hogy a hadsereg tüzérséget vagy más nehézfegyvereket vetett be a harcokban. A colombói vezetés ugyanakkor azzal vádolta a tamil lázadókat: szándékosan gyilkolt meg vagy sebesített meg 250 fegyvertelen helyi lakost, hogy “befeketítse a biztonsági erőket a hazai és a nemzetközi közvélemény előtt".

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn “megdöbbenésének" adott hangot a hét végi Srí Lanka-i összecsapások több száz megerősített civil halálos áldozata miatt, és felszólította a szembenálló feleket, hogy ne vessenek be nehézfegyvereket.

CímkékENSZ