Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Halálos pontossággal vadászhatnak az amerikaiak a mozgó célpontokra is

Szöveg: Háború Művészete |  2009. május 12. 13:54

Az amerikai gyártmányú Tomahawk (BGM-109 Block 4) rakéta legújabb változata már mozgó célpontok megsemmisítésére is alkalmas. Ez a korszerűsítés azért volt szükséges, hogy a Tomahawk hajó elleni rakétaként is bevethető legyen, ami alkalmas mozgó szárazföldi célpontok megsemmisítésére is.

Az Egyesült Államok jelenleg a Tomahawk cirkálórakéta utódját fejleszti, amely paramétereit tekintve is lekörözi elődjét, hiszen nehezebb súllyal és robbanófejjel, valamint nagyobb hatótávolsággal rendelkezik. Az új rakéta lopakodó képessége is kedvezőbb, továbbá irányító, illetve célzó rendszerek kombinációját is használja. Azt, hogy ez a rakéta valaha eljut-e a sorozatgyártásig, valószínűleg az ára fogja meghatározni, hiszen az előzetes becslések szerint közel kétszer annyiba kerül majd, mint elődje…

A féltonnás robbanófejjel ellátott Block 4 típus darabára 1.7 millió dollár, súlya 1.4 tonna, hatótávolsága 1500 kilométer, sebessége pedig 880 km/óra. Gyártását négy évvel ezelőtt kezdték meg, azóta pedig összesen 1300 darabot gyártottak le belőle.

CímkékKAIArakéta