Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Traumatológus konferencia – katonaorvosokkal

Szöveg: honvedelem.hu |  2009. május 12. 14:43

A közelmúltban rendezték meg a Magyar Traumatológus Társaság idei kongresszusát, mely a hazai baleseti sebészek legmagasabb szakmai fóruma, és amelyen hosszú idő óta most először jelent meg szervezetszerűen a Magyar Honvédség egészségügyi szolgálata, az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ (MH HEK) képviseletében.

Dr. Vekszler Péter orvos őrnagy az MH HEK műveleti főnöke – aki maga is baleseti sebész – összefoglaló előadásában hívta fel a figyelmet Magyarország afganisztáni szerepvállalásának egészségügyi biztosításában résztvevő katona-egészségügyi szakemberekre, akik között már többször szerepelt adott idejű szerződéses állományba vett civil szakorvos.

Kiemelte: a polgári életben egyre gyakrabban előforduló úgynevezett nagy energiájú sérülések és erőszakos cselekmények következményei sokban hasonlítanak a háborús sérülésekhez, melyek ellátása során csaknem azonos elveket kell követni. A meglévő különbséghez való alkalmazkodás eddig nem okozott gondot a katonai szolgálatot vállaló civil orvosoknak, mely jól példázza a hazai képzés és napi ellátási nehézségekhez való alkalmazkodóképesség szintjét – fogalmazott a katonaorvos.

A konferencián elhangzott: a magyar baleseti sebészet – mint önálló szakterület – születése is a hadi sebészetben gyökerezik. A korabeli szakmai leválás az általános sebészetről 1956-ban teljesedett ki, amikor a Honvédelmi Minisztérium kezdeményezésére az akkori Egészségügyi Minisztérium 166 ággyal megalakította az Országos Traumatológiai Intézetet.

A magyar traumatológia azóta is számos átszervezésen és változáson ment keresztül, miközben a honvédséggel való kapcsolata meglazult. A kongresszuson való katonai jelenlét célja nemcsak a szerződéses katonai szolgálat vállalására történő figyelemfelkeltés volt, hanem egy jövőben lehetséges együttműködés előkészítésére tett kísérlet is. Erre a konferencia résztvevői körében általánosan tapasztalható pozitív reakció jó előjelnek bizonyult.

1595886947