Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Koronavírus-járvány: a legfontosabb megőrizni a honvédség hadrafoghatóságát

Szöveg: Szűcs László | Fotó: archív |  2020. december 15. 12:35

December 12-én idehaza bizonyíthatóan 774, a missziókban pedig 6 magyar katona volt koronavírus-fertőzött. A COVID következtében egy honvédelmi alkalmazott és egy tartalékos katona elhunyt – mondta el a honvedelem.hu-nak adott interjúban dr. Kopcsó István dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Egészségügyi Csoportfőnökség csoportfőnöke.

20201215-COVID  (4)

Jelenleg hogy áll a COVID-helyzet a Magyar Honvédségen belül?

A Magyar Honvédség a társadalom szerves részeként természetesen érintett a COVID-19 pandémiában. A mi esetünkben a járványügyi védekezés legfontosabb feladata, hogy megőrizzük a honvédség működőképességét, vagy más szóval hadrafoghatóságát és harckészültségét. Hiszen hazánk biztonságát minden körülmények között biztosítanunk kell. Emellett feladatunk az is, hogy a rendelkezésünkre álló erőkkel és képességekkel a polgári lakosságnak is segítséget tudjunk nyújtani. Megítélésem szerint eddig mind a két feladatnak maradéktalanul eleget tudtunk tenni.

Hány fertőzött van, nekik milyen súlyosságú a betegségük?

December 12-én a Magyar Honvédség állományában honi területen 774, külszolgálatban 6 COVID-19 fertőzöttet regisztráltunk. A fertőzöttek nagy része tünetmentes, betegeinkre alapvetően a könnyű klinikai érintettség a jellemző, ennek megfelelően döntő hányaduk otthon gyógyul. Honi területen 7, külszolgálatban 1 fő áll kórházi kezelés alatt. COVID-19 miatt műveleti területről eddig 14 főt kellett légi úton hazaszállítanunk. Az aktuálisan fertőzöttek mellett 2648 fő gyógyult meg. Az utóbbi mutató érthető okokból markáns különbséget mutat az országos helyzethez képest, annál jóval kedvezőbb, hiszen a honvédség esetében egy jóval fiatalabb korosztályról beszélünk, akiknek rendszeres egészségügyi vizsgálaton és fizikai felmérésen kell megfelelniük.

Vannak gócpontok - alakulatoknál, katonai szervezeteknél, helyőrségeknél - vagy inkább szétszórt mintát mutat a fertőzés?

A járványügyi felderítés és a kontaktkutatás tapasztalatai szerint a katonák és honvédelmi alkalmazottak nagyobb része családjával vagy a lakossággal érintkezve fertőződött meg. Járványgócok kialakulása nem jellemző, az esetek nagyjából egyenletes és arányos elosztást mutatnak.

20201215-COVID  (2)

Hányan haltak meg a betegségben? Hányan vannak lélegeztetőgépen?

Sajnálatos módon egy honvédelmi alkalmazottunk és egy tartalékos katonánk elhunyt. A kórházban kezelt személyek közül jelenleg egy katona van lélegeztető gépen.

Hogyan tud vigyázni a Magyar Honvédség az állományra?

,A Magyar Honvédség egészségügyi szolgálata folyamatosan figyelemmel kíséri a járvány alakulását, a hazai és a nemzetközi helyzetet. Az utóbbinál a nagy nemzetközi szervezetek, az amerikai Járványügyi Központ (Center for Disease Control and Prevention -  CDC), illetve ennek európai testvérszervezete az Európai Járványügyi Központ (European Disease Control and Prevention - ECDC) mellet nagyon nagy jelentőséggel bír a budapesti központú NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központ járványügyi osztályának folyamatos helyzetelemzése és előrejelzése. Az érdekességként megemlíteném, hogy maga az osztály Münchenben található és járványügyi szempontból a NATO talán legfontosabb szervezete.

A védekezés központi eleme a Magyar Honvédség parancsnokának a COVID-19-re vonatkozó intézkedése, amely a Magyar Honvédség egészére vonatkozó átfogó szabályozás. Ennek szakmai alapja az MHP Egészségügyi Csoportfőnökség által kidolgozott eljárásrend, amely az aktuális járványhelyzetnek megfelelően dinamikusan változik: a tavaszi hullámot beszámítva eddig 14-et adtunk ki, a következő módosítás a napokban várható. Az eljárásrend szabályozza a fertőzöttekkel, valamint a gyanús és a kontakt személyek esetében követendő magatartást, az elkülönítést, a nyomon követést és meghatározza a felszabadítás kritériumait. Mindenellett kitérünk a napi életet meghatározó intézkedésekre, szabályozzuk a munkavégzés, a takarítás, az elhelyezés, a szabadidős tevékenység, a közlekedés és a személyszállítás rendjét is.

Az általános rendelkezések célja az állomány egészségének védelme, a hadrafoghatóság fenntartása. A Magyar Honvédség egyes speciális feladatai biztosításának és folyamatos ellátásának érdekében eltérő - szigorúbb – szabályozás vonatkozik a határvédelmi feladatok ellátására, a speciális készenléti feladatot ellátókra, a légiszállításban résztvevőkre, valamint a külföldi katonai szolgálatot teljesítőkre. Természetesen szabályoztuk a gyakorlatokkal, a rendezvényekkel, a kiképzésekkel és a nemzetközi utazásokkal kapcsolatos járványvédelmi intézkedéseket is. Elmondtahom, hogy  az „új koronavírussal” kapcsolatban követendő eljárásról szóló hatályos intézkedésében bevezetett szabályok általában szigorúbbak a polgári lakosság körében meghatározott intézkedéseknél. A megelőzésben pedig nagy hangsúlyt helyezünk az állomány szűrésére. A civil rendszerhez képest „extra” munkáltatói szolgáltatásunk, hogy azokat a fertőzött, illetve kontakt katonáinkat, akiknek otthoni elhelyezése biztonságosan nem megoldott, vagy megoldható, az erre kijelölt honvédségi objektumban különítjük el.

20201215-COVID  (1)

Milyen rendszerességgel szűri a Magyar Honvédség a katonákat és a honvédelmi alkalmazottakat? 

Az általunk végzett SARS-2-CoV vizsgálatok alapvetően két nagy részre oszthatók, a rendszeres szűrővizsgálatokra és egy adott járványügyi szituáció megoldásának részeként elvégzett vizsgálatokra. Az utóbbi kategória teljesen megegyezik a civil eljárásrendekkel és indikációkkal, a szűrővizsgálatoknál viszont van egy alapvető különbség: mivel a járvány kapcsán az egészségügyi szolgálat fő feladata a Magyar Honvédség hadrafoghatóságának megőrzése, ezért bizonyos - a harckészültség fenntartásához kulcsfontosságú - állományt rendszeresen és meglehetősen gyakran vizsgáljuk. Ugyanez vonatkozik a kiemelt feladatokban, illetve a missziókban résztvevőkre is, ezek során az egyik „bemeneti követelmény” a koronavírus mentes állapot.

A vizsgálatokat az MH Egészségügyi Központ laboratóriumai végzik, jelenleg PCR módszerrel, amely napokon belül kiegészül az alakulatoknál, illetve a kiemelt szolgálatok és feladatok esetében bevezetendő antigénvizsgálatokkal is. A laboratóriumi vizsgálatok a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott – WHO és CDC szakmai protokollokon alapuló – módszertani útmutatója alapján meghatározott reagensek és eljárások szerint történnek. A járványügyi rendszabályok bevezetése és a laboratóriumi vizsgálatok elrendelése Magyar Honvédség parancsnokának folyamatosan módosított intézkedése alapján történik. Az MH Egészségügyi Központ laboratóriumai eddig több mint 37 ezer vizsgálatot végeztek a Magyar Honvédség és a Honvédelmi MInisztérium részére.

20201215-COVID  (3)